10 emberi tulajdonság egy közös jellemzője: mérgezőek

Bizonyos emberek toxikus hatásúak, és maradandó sérüléseket vagy károkat okozhatnak – sajnos nincs rajtuk figyelmeztető címke!

10 emberi tulajdonság egy közös jellemzője: mérgezőek

Mérgező emberek mindenütt vannak, valószínűleg mindenki ismer legalább egyet. Lehet, hogy együtt élünk velük, vagy együtt dolgozunk – vezetőjükként vagy éppen ő a vezetőnk.

Ha valaki töltött már el időt velük, akkor megtapasztalhatta mennyire destruktív és fárasztó velük lenni. Ezért, mint a mérgező anyagokkal általában, velük szemben is saját magunk védelme legyen az első, hogy a lehető legkevesebbet tegyük ki magunkat a hatásuknak – igen, ezt könnyebb leírni, mint meglépni, pláne egy kapcsolat vagy munkahely esetén.

Honnan ismerhetjük fel őket?

 10 tulajdonság jellemzi őket:

 1. Arrogancia

 Van egy nagy különbség az önbizalom és az arrogancia között. Az önbizalom inspiráló, az arrogancia megfélemlítő. Az arrogáns emberek mindig mindent jobban, tudnak, és felsőbbrendűnek érzik magukat másokhoz képest. Mások önbizalma zavarja az arroganciájukat.

2. „Áldozati bárány”

Az egyik legveszélyesebb típus, az örökös áldozat. Az örökös áldozatok mindig csak a saját problémájukat nézik, és mindig másokat okolnak értük, kezdve az esztelen főnöküktől, az érzéketlen, szeretet nélküli szülőkig. Soha nem uralják a saját életüket, nem vállalnak felelősséget.

3. Kontroll

A kontrolláló emberek mindent tudnak és mindent a legjobb módon csinálnak. A felszín alatt általában nagyon bizonytalanok, de a jelenlétükben az esély, hogy kifejezzük magunkat vagy önállóan cselekedjünk, gyakorlatilag egyenlő a nullával.

4. Féltékenység

A féltékenységgel „megáldottak” soha nem elégedettek azzal, ami van, és soha nem tudnak boldogok lenni, vagyis együtt örülni, ha a másikkal valami jó történik. Nem tudják értékelni, amit a másik elér -pl. előléptetik -, mert úgy érzik, hogy jó csak velük történhet(ne).

5. Hazudozás

A krónikus hazudozók azért (is) károsak, mert soha ne tudhatjuk, hogy mit hihetünk el nekik, ezért nem számíthatunk az ígéreteikre, és nem bízhatunk a szavaikban sem. Hazudni fognak nekünk másokról, és másoknak rólunk.

6. Negativitás

Jellemzően mindig dühös, vagy sértődött valami miatt és állandóan gyanakszik valamire. Ez a negativitás tönkreteszi a kapcsolatokat, és ha túl sok időt töltünk ilyen emberekkel, simán érezhetjük úgy, hogy az egész élet egy nagy szívás.

7. Kapzsiság

Aki többet akar, az többet is fog elérni. Egy bizonyos mértékig ez a fajta vágy és ambíció még jó is lehet. Akkor válhat mérgezővé, ha valakinél nincs határ, mert mindent magának akar, az életének középpontjában csak a birtoklás válik elsődlegessé.

8. Ítélkezés/minősítés

Óriási különbség van a vélemény és az ítélkezés között. A vélemény lehet objektív és megkülönböztetésen alapuló, miközben az ítélkezés gyakorlatilag semmi más, csak kritika. Az ítélkező embereknél gyakori, hogy gyorsan vonnak le következtetéseket.

9. Pletyka

Az előszeretettel pletykálók úgy látják magukat, mintha tartalmas beszélgetéseket folytatnának valakiről és információt cserélnének. Teszik ezt úgy, hogy felülemelkednek a bizonytalanságukon és nem tesznek különbséget a spekuláció és a tények között.

10. Jellemhiány

Amikor valakiből hiányzik a tisztesség és az őszinteség – a csalás, a hazugság, a pletyka, a manipuláció, és a kapzsiság, a normáinak részét képezi –, kevés dolog van, amit nem fog megtenni, ha el akar érni valamit Amikor akadályoztatva érzi magát, akkor mindent felhasznál a céljai érdekében.

Mit lehet tenni ellenük?

Minimum távolságtartás, maximum kilépés a teréből – ha kell segítséggel!

(Forrás: Lolly Daskall)

VEZESS, ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN

Nézz körül a Tudástár Letölthető anyagai és Tesztjei között is!

Ezek is érdekelhetnek: