A manipulátorok köztünk vannak! - Honnan ismerhetjük fel őket?

Pszichopaták nem csak a mozifilmekben és egy-egy könyv oldalain tűnhetnek fel, hanem akár ott sétálhatnak körülöttünk is.

A manipulátorok köztünk vannak! - Honnan ismerhetjük fel őket?

A legrosszabb és egyben legnehezebb velük kapcsolatban, hogy eleinte teljesen normális emberként ismerhetjük meg őket.

Bizonyos tanulmányok szerint, a vezetők 3-4 %-a szintén ebbe a kategóriába sorolható! Ez nem jó hír, de ha már itt tartunk, ide tartoznak a narcisztikus hajlammal „megáldottak” is. Ráadásul ez a „készség” valamilyen módon még hozzá is segítheti őket az üzleti sikereikhez. Bármennyi időt töltünk is el a munka világában, a legegyszerűbben és talán a leggyorsabban az eszméletlenül gátlástalan önimádatukról ismerhetők fel.

Egy teljesen átlagos karrier során is benne van a pakliban, hogy összefutunk néhánnyal, aki megpróbál manipulálni vagy mocskolódni velünk.

Az alábbi 10 technika Jessica Stillman szerint csupán töredéke a rájuk jellemző eszköztárnak, de a felismerésükhöz mindenképpen hasznos lehet:

1. Bemagyarázás

Az alábbi variációk tökéletesen bemutatják ezt a technikát: „Ez nem történt meg.”, „Ezt csak Te képzeled.”, ”Megőrültél?”. Ez azért a legalattomosabb technika, mert torzítja és rontja a realitásérzékünket,lassan de biztosan „elsorvasztja” az önbizalmunkat, és elkerülhetetlenül megbénít, holott indokolt lenne fellázadni az erőszak és a rossz bánásmód ellen.

Megoldás: Szilárdítsuk meg a magunk saját valóságát – írjuk le, ahogy a dolgok szerintünk történtek, vagy meséljük el egy barátnak, vagy osszuk meg a tapasztalatunkat egy számunka támogatást nyújtó emberrel - mindez segíthet ellensúlyozni a hatást.

2. Kivetítés

Ismerős az a helyzet, amikor valaki azt állítja, hogy az összes körülötte lévő kellemetlenségről ő semmit sem tehet, csakis kizárólag MI? Ez a kivetítés egyik formája. Többé-kevésbé mindannyian csináljuk, a nárcisztikusok és a pszichopaták azonban szinte mindig. Ez egy védekező mechanizmus, amivel áthárítják a felelősséget egy viselkedésre vagy jellemvonásra, természetesen valaki másnak tulajdonítva azokat.

Megoldás: Ne mutassunk könyörületet vagy empátiát az ilyen típusú emberek felé és igyekezzünk nem magunkra venni a felőlük jövő projekciót. Ugyanis ha "megmutatjuk" a lelkünket vagy az értékrendünket nekik, azzal egy további potenciális kihasználási lehetőséget kínálunk fel.

3. Általánosítás

Talán egyetérthetünk abban, hogy a beosztottak/alkalmazottak nem mindig veszik figyelembe bizonyos pénzügyi döntések hosszú távú következményeit. Miközben elhangzik, hogy egy üzlet akkor jöhet össze, ha X, Y és Z feltételek teljesülnek, ugyanerre a pszichopata az állítja, hogy közveszélyesnek neveztük, a nárcisztikus pedig azt mondja a főnöknek, hogy azt állítjuk, ez az üzlet egy „katasztrófa”.

Mi folyik itt? Nem csupán annyi, hogy nem értik, amit mondunk, hanem nem is érdekli őket, hogy megértsék.

A rosszindulatú nárcisztikusok nem mindig bírnak lángésszel – sokan közülük lusták gondolkodni. Ahelyett, hogy időt szánnának rá és alaposan megfontolnának egy másik nézőpontot, gyakorlatilag mindent (és bármit) általánosítanak amit mondunk, mindenre ráhúzható megállapításokat gyártanak, nem ismerik el az adott téma árnyalatait és figyelmen kívül hagynak több olyan szempontot is, amit mi például tiszteletben tartunk.

Megoldás: Ragaszkodjunk az igazunkhoz és álljunk ellen az általánosító megállapításoknak annak felismerésével, hogy mindez csupán a fekete/fehér illogikus gondolkodás megnyilvánulása.

4. Utólagos célmódosításgatás

A sértegető nárcisztikusok és szociopaták egy logikai megtévesztést használnak annak biztosítása érdekében, hogy minden okuk meglegyen az állandó elégedetlenségre velünk kapcsolatban. Ez van akkor, amikor minden fellelhető bizonyítékot összegyűjtöttünk az érveink igazolása mellett, vagy mindent megtettünk, hogy teljesítsük a kérésüket ÉS akkor ők előállnak egy újabb elvárással, vagy még több bizonyíték követelésével.

Megoldás: Nem menjünk bele a játszmába! Érvényesítsük és értékeljük saját magunkat! Higgyük el, hogy elég jók vagyunk és nem kell állandóan hibásnak vagy értéktelennek érezni magunkat valami miatt!

5. Ugrálás a témák között

A beszélgetési témák közötti ugrálás elég ártatlannak tűnik, de egy mesterien manipuláló kezében ez egy tökéletes eszköz arra, hogy elkerülje a felelősséget. Ők nem akarják, hogy bármilyen téma miatt számon kérhetők legyenek, mégpedig azért, hogy az előnyükre tudják fordítani a helyzeteket. Amennyiben hagyjuk, ez a végtelenségig így mehet, lehetetlenné téve, hogy ténylegesen közreműködjenek a releváns kérdésekben.

Megoldás: Próbáljuk meg a „Törött lemez” technikát alkalmazni: kitartóan folytassuk a tények kimondásával anélkül, hogy helyet adnánk a zavaró tényezőknek. Irányítsuk vissza a figyelmet azzal, hogy: „Ez nem az, amiről én beszéltem. Maradjunk továbbra is az igazi témánál.” Ha nem érdekli őket, hagyjuk abba és valami konstruktívabbra fordítsuk az energiánkat!

6. Gúnyolódás

Csak azért, mert már évek óta küzdünk ezzel, - gyakorlatilag azóta, hogy az első játszótéri kis zsarnokkal találkoztunk - ez még nem teszi kevésbé rombolóvá az ilyen helyzeteket (és láthatóan folytatódnak is).

Megoldás: Egyszerűen ne toleráljuk! Fontos, hogy végetvessünk minden olyan kommunikációnak (vagy egyéb interakciónak), ami gúnyolódásból áll és mondjuk is ki, hogy nem fogjuk tolerálni. Ne tegyük magunkévá: vegyük észre, hogy azért teszik ezt, mert nincs más, hatékony eszköztáruk.

7. Lejárató kampány

Amikor nem sikerül kontrollálniuk azt, ahogyan látjuk magunkat, elkezdik kontrollálni azt, ahogy mások látnak bennünket. Eljátsszák a mártírt, miközben bennünket címkéznek különböző jelzőkkel. A lejárató kampány egy megelőző csapás, hogy szabotálják a jó hírünket és megrágalmazzanak bennünket. Az igazán gonosz zsenik még meg is osztanak, összeugrasztva egymás ellen két embert vagy akár egy egész csoportot.

Megoldás: Ne hagyjuk, hogy sikerüljön! Dokumentáljuk a zaklatásokat. Tegyünk meg mindent, hogy „ne kapjuk be a csalit” és ne hagyjuk, hogy beleprovokáljon egy olyan negatív viselkedésbe, amit amúgy tévesen már nekünk tulajdonított.

8. Leértékelés

Legyünk óvatosak, ha egy kolléga feltűnően szeret bennünket, miközben agresszíven nyírja, mondjuk a főnököt vagy azt a személyt, aki kifejezetten mellettünk áll. A nárcisztikus bántalmazók rendre ezt csinálják a magánéletükben is – leértékelik az exeiket az új partnerük előtt, ám végül az új partnerük is elkezdi ugyanazt a bánásmódot kapni, mint az ex-partner.

Megoldás: Az első lépés egyszerűen a tudatosság, vagyis figyelni arra, ahogy valaki beszél másokról, vagy ahogy kezeli őket, mert ez nagy valószínűséggel megmutatja, hogyan fog velünk bánni a jövőben.

9. Agresszív viccek

A probléma itt nem a humorérzékünkkel van, hanem inkább a vicc mögött rejlő szándékkal. A rejtett nárcisztikusok élvezik, hogy rosszindulatú megjegyzéseket tegyenek a kárunkra. Ezek általában viccnek „kikiáltott” megjegyzések, hogy így aztán megússzák azokat a megdöbbentő dolgokat, amiket kimondtak és továbbra is fennmaradjon az ártatlan és hűvös viselkedés látszata. Ráadásul, amikor felháborodunk egy - egy érzéketlen, kemény megjegyzésen, még azt is megkapjuk tőlük, hogy nincs humorérzékünk.

Megoldás: Ne hagyjuk, hogy beetessen azzal, hogy ez csak egy ártatlan vicc volt – nem az volt!

10. Dráma háromszög

Az egyik legokosabb módja, ahogy egy igazán mérgező típus megőrjíthet az aljasságával, ha a figyelmünket egy harmadik személytől származó feltételezett fenyegetésre irányítja, és már kész is a dráma háromszög. A nárcisztikusok kifejezetten szeretnek visszamondani „hazugságokat”, amiket mások mondanak rólunk.

Megoldás: Vegyük észre, hogy a dráma harmadik szereplője ugyanúgy manipulálva van, ahogy mi. Ő egy másik áldozat és nem az ellenség! Kipróbálhatjuk, hogy megfordítjuk a háromszög „szerepköreit” (de ez akkor is egy játszma marad és sosem lesz vége!), vagy inkább  elnyerhetjük a harmadik szereplő támogatását, hiszen ő nem tartozik a nárcisztikus befolyása alá.

A manipulációval kapcsolatban ajánlom figyelmedbe a Manipulációkezelés c. anyagot!

VEZESS, ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!

Nézz körül a Tudástár Letölthető anyagai és Tesztjei között is!

Ezek is érdekelhetnek: