A Marshall Goldsmith módszer és eszközei

Úgy érzem eljött az ideje, hogy kicsit jobban bemutassam azt a módszertant, ami mellett elköteleződtem és amit most már a tapasztalaim is alátámasztanak.

A Marshall Goldsmith módszer és eszközei

Bár a módszer alapvetően vezetőknek lett kitalálva, és abban segíti a sikeres vezetőket, hogy még jobbak legyenek, én azt gondolom, hogy a vezetői szerepen túl, bárkinek hasznos lehet, amikor viselkedésváltozás a cél.

Kicsoda Marshall Goldsmith?

Marshall Goldsmith a világ egyik legeredményesebb és legkeresettebb vezetői coacha, egy olyan ügyféllistával, amelyen globális cégek legmagasabb szintű vezérigazgatói vannak - állítólag még ők is 6 hónapos várólistára kerülnek fel, ha szeretnének elkezdeni egy folyamatot vele. Az ügyfelei olyan CEO-k, akik kritikus fontosságú szerepet töltenek be a cégük életében. A Forbes magazin szerint a világ 5 legismertebb executive coacha között van. A Stakeholder Centered Coaching megalapítója.

Mitől egyedülálló a módszertan?

1. Garanciát vállal a változásra

Ami egy 12 hónapos folyamatra vonatkozik és azt jelenti, hogy a coach munkadíja (pontosabban annak 90 %-a) csak akkor kerül kifizetésre, ha az adott ügyfél tényleg jobb lesz! Ezt a „jobbat” pedig nem a coach vagy az ügyfele határozzák meg. Ez a „jobb” az előre kiválasztott vezetői magatartás mérhető, pozitív változását jelenti, amelyet az előre kiválasztott kulcsszereplők határoznak meg.

2. Transzparencia

Szerintem az is egyedülálló jelleg, hogy az elejétől a végéig nyomonkövethető minden érintett fél számára (ügyfél, megbízó - ha nem maga az ügyfél az, bevont kulcsszereplők), hogy mi a kiválasztott, változtatni kívánt magatartás és az is, hogy hol tart a folyamat. Egyébként előbbi olykor ego harcokkal jár, de azt tapasztaltam, hogy aki igazán komolyan gondolja a változást, annak ez nem okoz problémát.

3. Kollégák bevonása

Elsőre ez sem feltétlen könnyen megy át, hiszen nem feltétlen egy szinten lévő munkatársaktól kell javaslatot kérni a kitűzött cél eléréséhez, hónapról hónapra. Vagyis itt is közbeszólhat az a bizonyos ego ...

4. Mérhetőség

A folyamat során többször kérdőív formájában kérünk visszajelzést a bevont kollgáktól a változást illetően. Mivel az elejétől tisztában vannak azzal, hogy min akar az adott vezető változtatni, azt is tudják, hogy ez miben kell, hogy megnyilvánuljon... így a visszajelzés - ami anonim módon történik -  is egyértelműen adja magát.

Milyen eszközökkel dolgozunk?

A környezet bevonásával és a FeedForward - del.

A magasabb beosztású és /vagy sikeres  emberek inkább viselkedésproblémával küzdenek és nem készséghiányokkal - persze ez sem kizárt.

Általában hozzáértő, értelmes emberek és a teljesítményükön szinte kizárólag csak a viselkedésük ronthat.

Általában rendelkeznek olyan hibákkal, amiket észre sem vesznek, vagy nem hoznak a tudomásukra - mert nem kapnak visszajelzést valamilyen okból kifolyólag-, vagy tudnak róla, de nem hajlandók változtatni rajta.

Fontos, hogy változni csak saját elhatározásból, vagyis belső motivációból fakadóan lehet, és ehhez az első lépés annak felismerése, hogy miben lenne érdemes változtatni.

Ehhez visszajelzésre van szükség. Ami azért nem könnyű, mert a sikeres emberek vagy nem szívesen hallanak a hibájukról, vagy nem mondjuk nekik, mégpedig általában olyan okból kifolyólag, ami kötődik ahhoz a bizonyos hibához, pl. dühös reakció.

A visszajelzés, főleg, ha negatív, általában a múlthoz kötődik, a hibákat sorolja fel és viszonylag kevesen reagálnak rá nem sündisznóállásba vonulva. Mivel a múlthoz kötődik, gyakorlatilag determinál, mert már változtatni sem lehet rajta... Mégis szükség van rá, mert nélküle nem tiszta, min kellene változtatni.

Erre nyújt megoldást a FeedForward.

Mi is az FeedForward?

A FeedForward gyakorlatilag rákényszerít a múlt elengedésére, mert a jövővel foglalkozik.

A sikeres emberek nem álmokat szeretnek követni, vagy ha mégis, akkor azt úgy, hogy előre nézve eredményeket is produkáljanak.

A FeedForward lényege tehát az előre mutató javaslat, pl. 

  • Hogyan figyelnél jobban oda arra az emberre akivel beszélsz?
  • Szánnék rá időt, félretenném a telefonomat és rá néznék. Kizárnám a zavaró tényezőket.

Miért fontos a környezet bevonása és támogatása?

Aki valamilyen vezetői pozícióban van, vagy vállalkozó, egy bizonyos szinten túl egyre több emberrel kell együttműködnie, őket irányítani, kontrollálni stb Az, hogy ez mennyire megy hatékonyan és eredményesen, meghatározza az illető kapcsolati készsége. 

Tehát amikor az a kérdés, hogy ez adott vezetőnek miben lenne érdemes változtatni, akkor a vele együttműködő emberek megélése, tapasztalata elég releváns. Ők szolgálhatnak a legjobb javaslatokkal a változást illetően. 

MIvel berögzült viselkedési mintákról, szokásokról van általában szó, ezek kiiktatásában is fontos szerep jut a környezetnek, hiszen bármely stresszhelyzet könnyen előhívhatja a rögzült viselkedést, aminek visszajelzésére szinten ők kaphatnak felhatalmazást.

Az eddigi tapasztalataim azt mutatták, hogy ha valaki túljut azon, hogy "nehogy már a besoztottam mondjon nekem bármilyen javaslatot azzal kapcsolatban, hogy hogy viselkedjek", akkor óriási potenciál nyílik meg a fejlődést illetően.

Ahogy az egyik ügyfelem fogalmazott: "Segített számomra átlépni a saját árnyékomon."

Bízom benne, hogy Te is kedvet kaptál ahhoz, hogy jobban odafigyelj magadra és a környezetedre. Ha szükséged van támogatásra a kapcsolati készségeidet illetően, vagy nem tudod, hogyan lépj a változás útjára, keress engem! Foglalj időpontot hozzám a gertrud@kiralygertrud.hu e-mail címen vagy a honlapomon.

A SZEMÉLYES FEJLŐDÉSEDBŐL NEM CSAK TE, HANEM A KÖRNYEZETED IS PROFITÁL!

Ezek is érdekelhetnek: