A mérgező vállalati kultúra 5 figyelmeztető jele

Toxikus kultúrák mindenütt vannak. Érdemes figyelni a jeleket, hogy még időben tudjunk lépni, bármelyik oldalon állunk is!

A mérgező vállalati kultúra 5 figyelmeztető jele

Nem számít a vállalat neve, hogy milyen díjakat nyert, hogy mekkora a mérete, hogy milyen nagyszerű helyen van vagy éppen milyen jelentős eredményeket ért el: mérgező munkakörnyezet bárhol lehet.

Néha már amikor besétálunk az ajtón, jön az a „beteg” érzés, ami összerántja a gyomrunkat. Érezhetjük úgy, nem kapunk levegőt, vagy már addig elfáradunk, amíg a recepciós pulthoz sétálunk mert az energiaszintünk nagyon gyorsan csökken.

Egy csomó minden van, ami árulkodó már első benyomásként is. Pl. az, ahogy hozzánk fordulnak a recepción, ahogy a dolgozók sétálnak a folyosón és a munkahely általános hangulata.

Milyen benyomást tesz az, amikor egy "neves" céghez bemegyünk és a recepciós úgy tűnik már azzal is nagy szívességet tesz, hogy szóba áll velünk?!  Majd jól hallhatóan folytatja a pletykálkodást a kollégájával, nem zavartatva magát attól sem, hogy illetéktelenek is hallják minden szavát.

A toxikus kultúrának meglehetősen magas költsége van!

A toxikus kultúra néha teljesen nyilvánvaló, máskor pedig megbújik a pletyka, a hamis mosoly és az „egymás hátba döfése” mögött

Ez a kultúra jelentős problémákat generál a cégek számára, kezdve a pénzügyi veszteségtől, a magas fluktuáción, az alacsony szintű elköteleződésen át, a szintén alacsony termelékenységig.

Az alábbi 5 jelet prioritásként kezelve érdemes keresni, mielőtt egy céghez csatlakoznánk, vagy amikor döntést készülünk meghozni felmondás témában, DE cégen belül is:

1. Hiteltelen vezetők

Ők azok, akik nem rendelkeznek sem őszinteséggel, sem tisztességgel, és nem támogatják az átláthatóságot.

Mondanak valamit, aztán teljesen másképp csinálják. "Életbölcsességük" – a tettek hangosabbak, mint a szavak, ám ők az elsők akik beszélnek, és az utolsók, akik meg is csinálják.

Ezért az alkalmazottaknak nem csupán megbízni nehéz bennük, hanem elhinni azt is, amit mondanak.

Az emberek természetesen azokat az inspiráló vezetőket követik, akik nem csak vizet prédikálnak... Vezetőket, akik nem csak mondják, hogy mi a helyes, hanem azt is cselekszik.

2. Motiválatlan alkalmazottak

Általában nagyon egyértelmű, amikor az alkalmazottak „leválnak” egy cégről. Nem kapcsolódnak a munkájukhoz semmilyen szinten, gyakorlatilag mintha egy pocsolyában ülnének, elpazarolják az idejüket és nincs vagy csak kevés érdeklődésük van a cég értéke és víziója felé.

Emiatt aztán több időt töltenek a pletykával, különböző lehetőségeken agyalnak, hogy miért kell előbb elmenniük, és több időt töltenek a kávézóban vagy az ital automatánál, mint munkával. 

Ezek az alkalmazottak leszívják az energiát maguk körül, mivel negatívak és megfertőznek másokat is az állandó panaszkodásukkal és boldogtalanságukkal.

Erősen motiválatlanok és alig vagy egyáltalán nem vágynak az előléptetésre. Gyakorlatilag eltöltik az idejüket addig, amíg eldöntik menjenek-e vagy találnak egy olyan új lehetőséget, amiről többet feltételeznek.

3. Játszmák

Néhány vezető és beosztott több időt tölt játszmával, mint bármi mással, kezdve a panaszkodással, a mások hibáztatásával, annak a stratégiának a kitalálásával, hogyan szabotálják más emberek karrierjét, vagy azzal, hogyan távolítsanak el a cégből embereket.

Ez simán elérhető más felsővezetőkkel való előnyös kapcsolatok kialakításával, vagy egy olyan „klikk”-hez való csatlakozással, aminek jelentős hatalma vagy döntéshozatali képessége, befolyása van.

Lehet bármilyen kiemelkedő egy szervezet, nagy márkanévvel, tehetséges emberekkel és jelentős eredmények hosszú listájával, ha a kocka olyan irányba fordul és a mérgező cégkultúra leépülést hoz magával a félreérthető kommunikáció, a vezetésben bekövetkező negatív változások, a homályos vízió, a rossz vezetési gyakorlat és a vezetők játszmái miatt.

4. Zéró vagy nem egyenes kommunikáció

Amikor a kommunikáció lecsökken egy minimális szintre, vagy nem elég egyértelmű, akkor a dolgozóknak fogalmuk sincs, hogy mi folyik valójában, annak ellenére, hogy különböző bejelentések hangzanak el és meeting-eket is tartanak. Hiányzik a megértés, mivel senki sem tudja, mi az „igazi” valóság a jelenlegi helyzettel kapcsolatban, és hogy mit hoz a jövő.

Ez a munkavállalókban a félelem, a szorongás és a feszültség érzését kelti, ezáltal felgyorsul a pletyka és a különböző történetek keringése arról, hogy mi lehet vagy mi fog történni a cégen belül. Ez zavartsághoz, stresszhez és nagyfokú elégedetlenséghez vezethet.

Az emberek szeretnek tájékoztatva lenni, tiszta kommunikációt akarnak, és hogy ismerjék és megértsék az irányt, amerre a cég tart, ami tartalmaz egy inspiráló jövőképet is. A nap végén a munkavállalók szeretik tudni, hogy értékelik őket, hogy számít a munkájuk, a hozzájárulásuk és olyan munkát végeznek, ami megkülönböztet.

5. Bürokrácia

Egyes szervezetekben a bürokrácia annyira berögzült, hogy évekig eltarthat kibogozni az összekuszálódott szálakat.

A dolgozók teljesen frusztrálttá válnak, amikor munka közben folyamatosan a bürokráciának köszönhető akadályba ütköznek. A folyamatos megszakítások, végtelen folyamatok és szabályzatok fárasztóak és kimerítőek azoknak, akik lelkesen szeretnék elérni és túlhaladni az egyéni, a csapés a szervezeti szintű célokat - ez nem azt jelenti, hogy bizonyos mértékben nincs rájuk szükség!

Szervezeten belül fontos, hogy a fenti jelekre minél hamarabb reagáljunk, avatkozzunk be, mert minél később történik ez meg, annál nehezebb a helyrehozatal!

Mivel a munkahelyi jól - létünk befolyásolja az életünk szinte minden területét, beleértve az egészséget, a családot, az életminőségünket, ügyelni kell rá, hogy a megfelelő cégkultúra mellett tegyük le a voksunkat!

VEZESS ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!

Nézz körül a Tudástár Letölthető anyagai és Tesztjei között is!

Ezek is érdekelhetnek: