"Azért mert azt mondtam, még nem azt jelenti, hogy úgy is gondolom."

Ismerős a helyzet, amikor kimondunk olyan dolgokat, amiket aztán megbánunk, majd különböző erőfeszítésekkel próbáljuk jóvátenn?

A címben megfogalmazott kijelentés talán még így is közvetít némi érzelmet, de kimondva még inkább érezhető ez. 

Az is lehet, hogy szándékosan akarjuk ilyenkor megbántani a másikat, de amit végül sikerül kimondanunk, az túl lő még ezen a célon is. 

Jó tudni, hogy ilyenkor a bennünket ért impulzusok veszik át a kontrollt felettünk és ezáltal a reakcióink felett is - sajnos anélkül, hogy gondolkodnánk. 

Mondunk valamit, amit igazából nem is úgy gondolunk, csak az indulat visz magával - bántó, sértő dolgokat, vélt vagy/és valós sérelmeket, túlzásokat.

Az esetek kevés részében gondolkodunk ilyenkor, pláne az nincs fókuszban, amit igazából el akarunk érni.

Ami biztos, hogy jelen vannak olyan érzelmek, mint pl. fájdalom, csalódás, félelem.

Aztán jön a talán már jól ismert megbánás, esetenként a szégyenérzet, és időnként már a következményekkel is számolni kell. 

Elméletileg lehet, hogy már tudjuk, a konfliktusok kezelése önismeretet, önkontrollt, fegyelmet és önszabályozást kíván. Ám ahhoz, hogy ez a valóságban is így működjön, meg kell tanulni ezeknek a kompetenciáknak az alkalmazását akkor is, amikor a hangulat éppen negatív értelemben eszkalálódik és kezdjük elveszíteni a racionalitásunkat. 

A konfliktus után ugyanis már lehet, hogy késő meggyőzni a másikat arról, hogy amit mondtunk vagy tettünk, az igazából nem is azt jelenti, hogy...

MIT TEHETÜNK ELLENE?

  • Proaktivitás - proaktívnak lenni egy konfliktusokban azt is jelenti, hogy igyekszünk felismerni azokat a helyzeteket amikor mást mondunk, mint amit valójában gondolunk. Ez segíthet megérteni, hogy mi "kényszerít" bizonyos reakciókra és mi okozza, hogy ezek a dolgok időnként előfordulnak.

  • Fókuszálás -a kimondott dolgok következményeinek a figyelembe vétele lehetőség, eltöprengeni az eredetiszándékunkon és a végeredményen.

  • Azonosítás - vagyis annak kidrítése, hogy általában "mi húz be ilyenkor? Vizsgáljuk meg, hogy milyen impulzusok vezetnek odáig, hogy olyat mondjunk, amit később legszívesebben visszavonnánk. Fedezzük fel, hogy milyen visszatérő témák juttatnak ilyen helyzetekbe.

VEZESS, ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!

# 400szóban a vezetésről, vezetőlnek

Ezek is érdekelhetnek: