Hogyan építs csapatot 5 lépésben?

Mi jut eszedbe, ha egy hatékony és produktív csapatra gondolsz? Talán a zökkenőmentes működés és a motivált csapattagok?

Hogyan építs csapatot 5 lépésben?

Ha árnyaltabban akarjuk nézni ezt a képet, akkor az is benne lehet, hogy:

  • minden csapattag hozzáteszi a működéshez az egyedi tehetségét és erősségét;
  • nem játszmázik;
  • nincsenek felesleges civakodások;
  • van egy egészséges versenyszellem - épp annyi, hogy a lehető legjobbat hozza ki;
  • mindenki hatékonyan dolgozik és hozzájárul a csapat céljaihoz.

Lássuk be, azért ezt a szintet elérni kihívás - függetlenül attól, hogy új csapatot akarsz felépíteni, vagy a meglévőt fejleszteni. 

Ami azonban biztos, hogy hozzátehet, ha van egy terved. 

Az alábbiakban egy 5 lépéses folyamatot szeretnék bemutatni, ami nagyban hozzájárulhat egy hatékony csapat felépítéséhez és működtetéséhez.

Mi az az 5 lépés, amit érdemes követni azért, hogy egy hatékony csapatod legyen?

1. lépés: Elemzés és tervezés

Mindenképpen azzal kezd a folyamatot, hogy meghatározod a csapat célját! Mi a végső célja? Mi az elvárásod? Hogyan járul hozzá a csapatod a szervezet céljaihoz és küldetéséhez?

Ha egy meglévő csapatért felelsz, és szeretnéd elmozdítani a hatékonyabb működés irányába, akkor először mérd fel a jelenlegi állapotot, hogy kiderüljön, mely területeken kell még dolgozni.

Elemezd a napi tevékenységeket, hogy képet kapj arról, mit csinálnak az emberek valójában az idejükkel, az erőforrásaikkal és az energiájukkal. Ez a problémás területeket is feltárhatja és segít elgondolkodni azon, hogyan javíthatod a csapat általános hatékonyságát.

Ha új csapatot állítasz fel, vagy jelentős változásokat hajtasz végre egy meglévő csapatban, akkor ebben a szakaszban kell meghatározni a szerepeket és a feladatokat is. Győződj meg arról, hogy ne legyenek szükségtelen átfedések semmilyen feladat vagy felelősség között, mert ez később problémákat okozhat. 

2. lépés: Megfelelő emberek a megfelelő pozícióban

Miután meghatároztad a csapat célját, és a betöltendő szerepeket, készíts egy listát arról, hogy milyen típusú embereket szeretnél a csapatodban tudni. Milyen erősségekkel kell rendelkeznie az embereknek? A szakmai képességek mellett milyen csapat támogató viselkedést hozzanak a csapatba (pl. pozitív hozzáállás, érzelmi intelligencia vagy együttműködési szellem)?

Amikor új embereket szándékozol behozni a csapatba, figyelj rá, hogy hatékonyan és szakszerűen legyenek kiválasztva. Elemezd a betölteni kívánt szerepeket, majd dolgozz ki egy olyan kiválasztási folyamatot, amely a lehető legjobb embereket vonja be ezekbe. Fontos, hogy ne siesd el ezt a szakaszt - mert a rossz emberek toborzása pazarolja az erőforrásokat, csalódást és ellenszenvet vált ki a csapat többi tagjában.

Miután (újra)felállt a csapat, frissítsd fel az emberek emlékeit a csapat céljairól. Minden embernek világosan meg kell értenie a csoport céljait, és tudnia kell, hogy ezek hogyan illeszkednek a szervezet általános céljaihoz!

Kapcsold össze az egyes tagok hozzájárulásait a csapat közös céljával. Kerüld az általánosításokat - minden embernek tisztában kell lennie azzal, hogy a konkrét erőfeszítései hogyan segítik a csapatot a siker elérésében.

Ezenkívül hozd létre azokat a bizonyos kulcsfontosságú teljesítménymutatókat (KPI). Ezek a mutatók fogják igazán összekapcsolni a csapat tevékenységét a szervezet céljával, és jobban kezelhetővé teszik a teljesítményt is. A csapattagoknak tudniuk kell, hogy mely KPI-k fogják őket közvetlenül érinteni, hogy tudják, milyen standardok szerint dolgoznak.

Ha új csapatot állítasz fel, akkor is fontos áttekinteni a csapat működésének logisztikáját, és megalapozni néhány alapszabályt. Hogyan fogjátok megosztani az információkat? Milyen gyakran fogtok meetingelni, és ki vezeti az egyes meetingeket? Vannak-e fontos projekt határidők? Adott esetben frissítsd a csapat alapszabályát ezekkel az információkkal.

3. lépés: Képzés / fejlesztés

Miután a csapat elkezd együtt dolgozni, hagyj egy kis időt arra, hogy az emberek megismerjék egymást. Ne feledd, hogy a sikeres csoportok a bizalomra és az együttműködésre épülnek. Érdemes csapatépítő gyakorlatokkal támogatni a bizalom, a jó kapcsolatok és a kölcsönös tisztelet kialakulását.

Gondold végig a korábbi lépésben említett kulcsfontosságú képességeket és erősségeket, szükséges-e ezek, vagy bármely más készségek fejlesztése. Arra is ügyelj, hogy legyen egy megfelelő program, amely segíti az új csapattagok beillesztését, a szükséges készségek felépítésével együtt.

Légy tudatában annak, hogy az emberek egy kiszámítható szakaszokból álló folyamaton mennek keresztül a csapattá válás útján. Erről bővebb információkat találsz ha rákeresel Bruce Tuckman modelljére a neten.

Sokan és több helyen gondolják úgy, hogy a csapat formálódásának legelején szükségtelenek a tréningek, pedig a hatékonyság eléréséhez elengedhetetlen a folyamatos képzés és fejlesztés. Ennek egyik oka, hogy a feladatok, a felelősség, a célok és az elvárások a külső körülmények miatt is, elég gyorsan változhatnak, az embereknek pedig szükségük van képzésre a "következő szint" eléréséhez - hogy annak megfelelő kompetenciákkal rendelkezzenek.

Ahhoz, hogy az embereid tovább tudjanak fejlődni, meg kell értened a fejlesztési igényeiket, és a képzésüket folyamatosan prioritássá is kell tenned.

Szánj időt a csapat minden tagjára, külön-külön is. Tartják-e a határidőket? Úgy tűnik, hogy fejlődnek? Ha azt észleled, hogy valaki lemaradt, vagy nem tartja a határidőket, vedd fontolóra, hogy a vezetőjeként coaching-gal támogatod.

Fontos az is, hogy azonosítsd a vezetői potenciállal rendelkező embereket, és lehetőséget biztosíts számukra vezetői képességeik fejlesztésére.

4. lépés: Motiváció

Az egyik legfontosabb vezetői szereped, hogy motiváltan és energikusan tartsd az egyéneket, miközben a céljaik felé haladnak.

Kezdd magaddal, vagyis a saját motivációs készségeid feltérképezésével és adott esetben fejlesztésével.

Tölts el egy kis időt a motiváció pszichológiájának megismerésével, mert sokkal hatékonyabban fogod az erőfeszítéseidet az egyén különböző igényeihez igazítani, ha megérted, mit vár tőled és a munkájától.

Pl. sok vezető úgy gondolja, hogy az embereit a bónusz motiválja, hogy elérje a kulcsfontosságú célt. Az embereket azonban gyakran olyan tényezők IS motiválják, amelyeknek semmi köze a fizetésükhöz vagy a bónuszukhoz, de fontos meghatározni, hogy mik ezek a motivátorok.

Nézz utána Herzberg motivátorainak, vagy Sirota, McClelland, elméleteinek de akár Maslow szükséglet hierarchiáját is érdemes felfrissíteni, mert mind segítenek a motiváció kifinomult és rugalmas megközelítésének kialakításában. Ezek közül pl. többet megtalálsz a skillclub kompetenciafejlesztő cikkei között is.

Az emberek azt akarják érezni, hogy haladnak és hatással tudnak lenni. Szánj időt, hogy megünnepeljétek az út során elért sikereket, függetlenül attól, hogy azok nagyok vagy kicsik.

5. lépés: Jutalom / kompenzáció

Miután már tudod, hogy kit - mi motivál, jó ha ennek megfelelően jutalmazol - amikor elérik a legfontosabb célokat.

Ennek során az is fontos, hogy dicsérd a csapat egészét, valamint külön-külön is az embereket.  Strukturáld a jutalmakat annak alapján, amit az emberek motivációiról felfedeztél a 4. lépésben.

Pl. a csapatod értékelheti a közösen, étteremben elfogyasztott ebéd jutalmát egy-egy kemény időszak után. Ezenkívül a munkatársaid nagyra értékelhetik a "one on one" találkozókat, hogy megbeszéljék a karrierlehetőségeiket, vagy hogy egy személyes találkozás alkalmával elmondod nekik, hogy "köszönöm, ez szép munka volt."

Bízom benne, hogy segítenek a fenti lépések, de ha úgy érzed további támogatásra van szükséged, állok rendelkezésedre. Akár a www.skillclub.hu oldal készségfejlesztést támogató cikkei is segíthetnek, vagy foglalj időpontot hozzám a gertrud@kiralygertrud.hu e-mail címen vagy a honlapomon.

A SZEMÉLYES FEJLŐDÉSEDBŐL NEM CSAK TE, HANEM A KÖRNYEZETED IS PROFITÁL!

Ezek is érdekelhetnek: