Hogyan készülj fel egy állásinterjúra - gyakorlati tippek, hogy ne érjen meglepetés

Hatékonyan tudni kommunikálni azt, aki vagy, azt, amit tudsz, azzal együtt, hogy miért Te vagy az ideális jelölt az adott pozícióra, az egyik legfontosabb része egy interjúnak.

Hogyan készülj fel egy állásinterjúra - gyakorlati tippek, hogy ne érjen meglepetés

Meg kell tudnod győzni a kiválasztással megbízottakat, hogy Te vagy a legjobb és legkiemelkedőbb tehetség, akit a jelenlegi munkaerőpiac nyújthat számukra.

Egy korábbi cikkben foglalkoztam a felkészülés inkább lelki, mentális oldalával, most pedig ezen túl szeretnék hozzátenni ahhoz, hogy tényleg alaposan felkészülve érkezz az interjúra.

Milyen gyakorlati tippekkel készülhetsz fel még jobban egy állásinterjúra?

1. Őrízd meg azt a perspektívát, hogy ez "csupán" egy lehetőség!

Sokan nem bírják kezelni az interjúk mentális terhelését - nem bírják a nyomást - és ebben az segíthet, ha egy olyan perpsektívába helyezed ezt a helyzetet, amelyen nem az életed múlik. Valószínűleg nem lesz vége a világnak, ha mégsem Téged választanak. Ez egy lehetőség. Az is lehet, hogy álmaid melója, de valójában egy munka.

Vannak dolgok, amelyeket egyszerűen nem tudsz befolyásolni a felvételi folyamat során, pl. a többi jelölt képesítését és készségeit, de azt sem, hogy hányat ismer közülük az adott cégen belül Valaki - vagy éppen van-e jelölt a cégen belülről. Előfordulhat hogy a kiválasztóknak van már egy ideális jelölt a fejükben, de a folyamatot ettől függetlenül végig kell csinálniuk.

Ami rajtad múlik az az, hogy a lehető legjobb formádat hozd és aztán meglátod, hogy mi történik. Ha megkapod az állást ünnepelj, ha nem, akkor menj tovább a következő lehetőségre.

2. Legyél tisztában a céllal!

A cégek többsége a felvételi folyamatot több lépcsőben "műveli".  Ahogy az önéletrajz és a kísérőlevél célja egy interjúra való behívás, maga az interjú is előfutára lehet egy szakmai megbízatásnak, vagy egy projektben való munkának is.

Az első állásinterjú előtt érdeklődj a cég felvételi folyamatáról és arról, hogy ez mit tartalmaz. Ez majd segít meghatározni azoknak a lépéseknek a célját, amelyeken keresztül kell menned.

Pl. adott egy cég, ahol a három alábbi lépésből áll a pályáztatás:

 • első interjú - célja a következő körbe jutás, azon keresztül, hogy bemutatod ki vagy, és képes vagy-e a szerepre. Valószínűleg gyakori interjúkérdéseket fognak feltenni, és ki kell emelned a szakemberként releváns készségeidet és képességeidet.
 • viselkedés interjú - célja, hogy bebizonyítsd, kijössz-e másokkal, és hogy az egyéniséged összhangban áll-e a csapattal, akikkel együtt kell majd dolgoznod, valamint a cég filozófiájával és elveivel. Ha már itt vagy, az egyben azt is mutatja, hogy a potenciális munkáltatód úgy döntött, hogy alkalmas vagy a szóban forgó szerep betöltésére.
 • szakmai vagy más feladat elvégzése - célja, hogy igazold a képességeidet, a hozzáértésedet és a hatékonyságodat. Leginkább annak megerősítését szeretnék látni, hogy a munka elvégzéséhez használni tudod a képességeidet.

Annak tudata, hogy az interjúfolyamat minden egyes szakaszában változhat a cél, lehetőséget ad arra, hogy stratégiai és átgondolt megközelítéssel közelíts mindegyikhez. Személyre szabhatod annak megfelelően, hogy reflektáljon az egyes szakaszok céljára, így is növelve az esélyedert hogy továbbjuthass a következő körbe.

3. Végezz kutatást!

Szerezz információt a meghirdetett pozícióról, a cégről és azokról, akik interjúztatnak - így válhatsz képessé arra, hogy releváns válaszokat tudj adni a feltett kérdésekre.

Igyekezz a lehető legtöbbet megtudni a potenciális munkáltatóról:

 • nézd át a cég honlapját és blogját (ha van)
 • nézd át a cég üzleti közösségi oldalait (Facebook, Instagram, Twitter)
 • keress céginformációs adatokat
 • legyél képben a versenytársakat, partnercégeket vagy éppen leányvállalatokat illetően
 • nézd meg a  vezetők profiljait a LinkedIn-en
 • olvasd át a munkaköri leírást (ha odaadták, vagy legyenek a fejedben a hirdetésben megfogalmazottak)
 • nézz körül a saját kapcsolati hálódban, hogy van-e valaki, akit ismersz és ott dolgozik, vagy ismerősnek az ismerőse, aki ott dolgozik, és esetleg hajlandó megosztani Veled bizonyos információkat - lehet, hogy még tippeket is tudnak adni a felvételi folyamatról, a lehetséges felelősségekről, vagy a vezetőről és a csapatról, vagy arról aki interjúztat.

4. Szerezz jó első benyomást!

Akár személyes interjúra készülsz, akár telefonon, vagy online lesz, a lényeg, hogy jó első benyomást kell tenned. Jellemzően ez magába foglalja a megfelelő  öltözködést, tudatosnak kell lenned a testbeszédedet illetően (online is) és magabiztosan kell beszélned.

Az öltözködés vonatkozásában figyelj arra, hogy olyan ruhát válassz, ami adott esetben a szakmaiságodat erősíti (IT területen nem feltétlen az öltöny lesz az), azaz megfelel az iparágnak és a munkáltatónak. Bár azt gondolom ez alap, de ügyelj rá, hogy a ruhád tiszta és ránctalan legyen. Ha nem vagy biztos a "dress code"-ot illetően, válassz egy az irodai öltözködési stílusnak megfelelő ruhát. A professzionális környezetnek megfelelően legyen rendezett a hajad, hölgyek esetén a sminked, és kerüld a mindent elárasztó parfümök használatát.

A testbeszéd egy másik fontos tényező a jó első benyomás kialakításában. Mosolyogj, ülj egyenesen, és lépj szemkontaktusba. Kerüld a kezeid tördelését és bámulását, a meggörnyedést vagy a negatív arckifejezéseket, éppúgy mint a szemforgatást, a homlokráncolást vagy a grimaszt.:-)

Amikor beszélsz, az legyen egyértelmű és minél egyenletesebb hangnemű. Ha ideges vagy, ne felejts el lélegezni és rászánni az időt a lenyugvásra. Mielőtt válaszolsz, fontold meg a kérdést, hogy érted-e, gyűjts össze a gondolataidat mielőtt reagálsz, és kérdezz, ha valami nem egyértelmű. Légy udvarias, szakszerű és hiteles a válaszaidban, és tartsd szem előtt a célkitűzésedet (2-es pont).

5. Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

Az ún. álinterjúk készítése egy barát segítségével, sokat tehet hozzá a sikeres interjúhoz. Rámutathat a lehetséges problémákra, mint pl. a negatív testbeszéd,  vagy olyan szokások, mint a körmök vagy az ajkak rágása...

Ráadásul remek módszer az idegek kordában tartására, mert a gyakorlással egyre magabiztosabb leszel abban, hogy hogyan mutasd be magad szakemberként.

Kérd meg a barátodat, vagy azt, aki segít, hogy jegyezze fel azokat a kérdéseket, amelyekről úgy gondolja, hogy jól megválaszoltad, és azokat is, amelyeken érdemes lenne még egy kicsit javítani. Az álinterjú végén kérj visszajelzést és dolgozz a lehetséges fejlesztési területeken.

Igyekezz kb. ugyanabban a formátumban gyakorolni, mint amilyen az éles interjú lesz, annak érdekében, hogy azonosítani tudd az esetleges technikai jellegű problémákat vagy akadályokat, pl. ha videóinterjúra készülsz, akkor az álinterjú is ugyanazon a videóplatformon történjen.

6. Készülj fel válaszokkal az általános, gyakran előforduló interjúkérdésekre!

Az álláskeresés során találkozhatsz olyan interjúkérdésekkel, amelyeket jellemzően a legtöbb helyen feltesznek. Bár az interjúztatók olyan kérdéseket is feltesznek, amelyek kifejezetten egy cégre vagy szerepre vonatkoznak, a többség néhány általános kérdést is bedob. Ennek tudatában előre készülhetsz néhány válasszal.

Átgondolt, megfontolt válaszokat igyekezz találni a következő kérdésekre:

 • Mik az erősségeid és a gyengeségeid?
 • Hol látod magad öt év múlva?
 • Miért pályáztál erre a pozícióra?
 • Mit tudsz mondani magadról?
 • Mi motivál téged?

Figyelj rá, hogy mindig az éppen adott pozícióra reflektáljanak a válaszaid, pl. ha az álláshirdetésben kifejezetten szerepel a Google Analytics tapasztalata, akkor ezt ne jelöld meg gyengeségként - még ha túl egyértelműnek tűnik is, előfordulhat. :-)

7. Készülj fel a nem éppen odavágó interjúkérdésekre is!

Néha az interjúztatók akaratlanul, vagy akarattal, kissé oda nem illőnek tűnő interjúkérdéseket tesznek fel, amelyektől kényelmetlenül érezheted magad, vagy mintha diszkriminálnának. Bár ezek a kérdések általában nem arra szolgálnak, hogy kínosan vagy szorongva érezd magad, ez még nem jelenti azt, hogy válaszolni kell rájuk.

Legyél tisztában azzal, hogy a munkáltatók milyen típusú kérdéseket tehetnek fel és milyeneket nem, és készülj stratégiával a taktikus kezelésükre, hogy elkerüld a hosszú szüneteket, a kínos hallgatásokat és a nem tervezett válaszokat.

8. Készülj fel saját kérdésekkel is!

Az interjú végén a legtöbb interjúztató megkérdezi, van-e kérdésed. Ne pazarold el ezt a lehetőséget - a kérdések feltevése egy remek módja annak, hogy megmutasd a potenciális munkaadóknak, hogy felkészült vagy, és valóban érdemes rá, hogy nekik dolgozz.

Használd a korábban említett (3. pont) kutatást, hogy kitalálj a cég helyzetével, küldetésével, kultúrájával és céljaival kapcsolatos kérdéseket.

Kerüld a fizetéssel, a munkaidővel, vagy a juttatásokkal kapcsolatos kérdések túl kora feltevését. A leggyakrabban ezeket a toborzást vagy a közvetítést végző munkatárs adja meg, mielőtt ajánlatot tesz. Ha ezeket az információkat nem osztják meg Veled, várj, amíg túl nem lépsz az első interjún, és utána kérj részleteket.

9. Keress minőségi és mennyiségi példákat!

A megpályázott pozíció alapján gondold végig hogy miért Te vagy a legjobb jelölt az adott szerepre. A múltbeli munkákból származó konkrét tapasztalatok és eredmények kiválasztása segíthet abban, hogy bemutasd a készségeidet és a képességeidet.

Pl. ha a munkaköri leírás vezetői tapasztalatot kér, helyezz súlyt arra  hogyan építettél fel és irányítottál egy csapatot egy korábbi munkáltatónál. Ne áll meg itt! Használj számokat és teljesítménymutatókat - pl jelezd, hogy hány százalékkal növelted az eladásokat, vagy mennyi pénzt takarítottál meg a cégnek.

Könnyű azt mondani, hogy megfelelsz egy munkára, de a releváns példák szemléltetik, hogy nem csak beszélsz, hanem csinálni is tudod. 

A példák megkönnyítik a kérdések megválaszolását, mert egyből rá tudsz mutatni az eredményekre és forgatókönyvekre ahelyett, hogy túl sokat gondolkodnod kellene.

10. Készülj fel az interjú formátumának megfelelően!

A személyes, videós és telefonos interjúknak különböző bevált gyakorlata van. Pl. egy Zoom interjú során tisztában kell lenned azzal, hogy hol kell bekapcsolni a mikrofont, vagy egy másik körben, hogyan tudod megosztani a képernyődet.

Készülj fel arra a formátumra, amelyet megadtak az interjú vonatkozásában. Nézz utána mit érdemes tudnod róla, legalább alapszinten - ha amúgy nem használod. Arra is legyen figyelmed, hogy a géped megfeleljen a hardver vagy szoftver követelményeknek, a frissítésnek. Ha kétség merülne fel az interjú formátumával kapcsolatban, kérdezd meg előre, hogy elkerüld a meglepetéseket.

A formátumtól függetlenül légy kész legalább 30 perccel korábban - ha esetleg váratlan problémák, technikai nehézségek merülnének fel, vagy mondjuk forgalmi dugó, ha személyes interjúra mész.

11. Válassz egy számodra megfelelő időpontot!

A legtöbb interjúztató ad néhány időpontot, amelyek közül választhatsz. Válassz egy olyan napot és időpontot, amely lehetővé teszi a megfelelő felkészülést és a megfelelő időben való megjelenést - ÉS az időbeosztásodnak is megfelel.

Csábító lehet elfogadni az interjúra felajánlott dátumokat és időpontokat, de az már nem szolgálja az érdekeidet, ha esetleg nem sikerül időben eljutnod az interjúra. Ha a javasolt időpontok egyike sem felel meg számodra, udvariasan kérdezd meg, hogy más alternatíva működne-e.

Feltétlenül javasolj legalább két vagy három alternatívát! Válassz a megadott dátumtól legfeljebb egy hétre időpontokat, amelyek összehasonlíthatók az általuk kínált időpontokkal. Ne feledd azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják az interjúztatók elérhetőségét, pl. csúcsforgalom, irodai munkaidő és ünnepnapok.

12. Gyűjts össze néhány fontos dolgot!

 • az önéletrajz és a kísérőlevél másolatai
 • jegyzetfüzet és toll
 • az iroda címe, beleértve az emelet és szoba számát is (ha megadták)
 • az interjúztató neve, telefonszáma és e-mail címe
 • megjegyzések vagy kérdések, amelyeket fel szeretnél tenni
 • portfólió 
 • referenciák

13. Állíts össze cégre szabott referenciákat!

Amikor meghívást kapsz egy interjúra, kezdj el azon gondolkodni, hogy melyik korábbi munkahelyedről és kitől kaphatod  a legjobb ajánlásokat. A legtöbb helyen 3 - 5 referenciát kérnek, és azt is szeretik, ha legalább egy referencia egy korábbi vezetőtől származik. Használhatod a korábbi ügyfelek, kollégák és tanárok ajánlásait, valamint az önkéntes munkák soráni kapottakat is, ha csak egy vagy két volt munkáltatód volt eddig.

Előzőleg vedd fel a kapcsolatot a referenciaszemélyekkel, hogy engedélyt kérj, és megerősítsd az elérhetőségüket. Mondd meg nekik, mikor lesz az interjú, hogy számítani tudjanak a hívásra. 

A referenciák listáját - beleértve a velük való kapcsolatot és az elérhetőségeiket - elviheted kinyomtatva is az interjúra, vagy elküldheted e-mailen, ha esetleg úgy kérik.

14. Legyen után - követési terved!

Néhány nappal az interjút követően érdemes egy köszönő e-mailt küldeni az interjúztatónak, megköszönve az idejét, és érdeklődve a következő lépésekről, esetleg feltéve további kérdéseket.

Összefoglalva

Az interjúk során tapasztalt idegesség és szorongás, a kudarctól való félelemig terjedhet. Felkészüléssel megfékezheted mindezt Ha biztos vagy benne, hogy mindent megtettél annak érdekében, hogy a lehető legjobb formádat nyújtsd, a többi a potenciális munkáltatón múlik.

Koncentrálj a kiválasztási folyamat aktuális lépésének céljára, és tartsd szem előtt a lehetőséget és magát az interjú folyamatát. Ha netalán hibázol, tekints rá tanulási tapasztalatként, és találd ki, hogyan kerülheted el a jövőben. Ha végül ajánlatot kapsz, akkor ünnepeld meg! Ha nem, egyszerűen folytasd a következő lehetőséggel...

Bízom benne, hogy segítenek a fenti tippek, de ha úgy érzed további támogatásra van szükséged, állok a rendelkezésedre. A megfelelő önéletrajz megírásához tanácsadót tudok ajánlani, a magabiztos megjelenéshez, a stresszkezeléshez pedig én is hozzá tudok járulni vagy akár a www.skillclub.hu oldal készségfejlesztést támogató cikkei is segíthetnek. Foglalj időpontot hozzám a gertrud@kiralygertrud.hu e-mail címen vagy a honlapomon.

A SZEMÉLYES FEJLŐDÉSEDBŐL NEM CSAK TE, HANEM A KÖRNYEZETED IS PROFITÁL!

Ezek is érdekelhetnek: