Hogyan lehet teljesen kiirtani a munkatársak motivációját?

Melyek azok a körülmények és helyzetek, amelyek kifejezetten a motiváció ellen hatnak?

Hogyan lehet teljesen kiirtani a munkatársak motivációját?

Amikor a motiváció a téma egy cég életében, a megoldást sokszor valami újtól, többtől, az eddigitől eltérőtől várjuk. 

Kiindulásképpen talán egyszerűbb lenne megnézni azt, hogy mit kellene abbahagyni, vagy legalábbis másképp csinálni.

Ha biztos akarunk lenni abban, hogy a munkavállalóink számára olyan környezetet biztosítunk, amelyben gyarapodni, növekedni tudnak, akkor az alábbi csekklista azért fontos, mert ezekkel biztos nem szabad találkoznunk a cégen belül, ha motivált csapatot akarunk látni magunk körül:

1. Mérgező emberek

Ha valaha töltöttünk már el időt mérgező emberekkel, akkor pontosan tudjuk, hogy mennyire destruktívak, és kimerítőek tudnak lenni. Negativitást sugároznak és elfojtanak mindent, ami pozitív. Hagyjuk, hogy távozzanak – ha ez nem megoldható, akkor legyen szabályozva és felügyelve a működésük, minimalizálva az általuk okozott károkat.

2. Professzionális fejlesztés hiánya

Mindenkinek szüksége van tanulásra és a fejlődésre. Enélkül a munkahely „állóvízzé” és unalmassá válik. Az alkalmazottak professzionális fejlesztése támogatja a karriercéljuk elérését és az is nyilvánvalóvá válik számukra, hogy a szervezet / a cég is befektet az ő sikerükbe.

3. Vízió hiánya

A tisztán kommunikált vízió irányt mutat, és lehetővé teszi azt is, hogy tudják az emberek, hova fókuszáljanak. Ennek hiányában még a legjobb alkalmazott is kevésbé hatékony, mert úgy nehéz jeleskedni, ha nem látjuk a ”nagy képet”.

4. Elpazarolt idő

Ha a szervezetre az ajellemző, hogy az értekezleteket valós okok nélkül hívják össze, és a mindenkinek kiküldött emailek tele vannak lényegtelen információkkal, akkor a dolgozók nagy valószínűséggel eléggé frusztráltak lehetnek. Mutassuk meg az embereknek, hogy értékeljük őket azáltal, hogy megbecsüljük az idejüket (is).

5. Inadekvát kommunikáció

Amikor rossz a kommunikáció az emberek az idejük felét annak találgatásával töltik, hogy mit csináljanak. A kritikus fontosságú feladatok elvégzése elmarad, a nem létfontosságú feladatok ellenben duplán kipipálhatók, az információk el vannak zárva és destruktív pletykák keringenek. A tiszta, egyértelmű kommunikáció mindenki előnyére válik.

6. Vertikális menedzsment

Ha valaki már volt olyan helyzetben, hogy az ötletei vagy a hozzászólásai nem voltak értékelve, vagy egyáltalán meg sem hallották azokat, mert nem jutott el a megfelelő szintre, az tudja mennyire demotiváló ez. Hasonlóképpen az is amikor az a szabály, hogy „Maradj csendben és csináld azt, amit mondok!”. Ilyenkor elég nehéz bármi olyat tenni, ami több mint a kelletlen minimum. Több együttműködés, több beruházás, több motiváció.

7. Az elismerés hiánya

Amikor a kemény munka vagy a rendkívüli eredmények észrevétlenek maradnak, vagy a mindennapos köszönet is kimondatlan, akkor az emberek lelketlenné és fásulttá válnak. Úgy is megjutalmazhatjuk a munkatársakat, hogy óriási büdzsét költenénk rájuk. Ennek a legegyszerűbb és legminimálisabb verziója, ha azt mondjuk: „köszönöm”.

8. Vezetői hiányosságok

Vannak vezetői hiányosságok, amelyek nem csak a csapatnak, hanem az egész cégnek is ártanak. Még a legjobb alkalmazottnak is hatékony vezetésre van szüksége ahhoz, hogy ki tudjon teljesedni. Kezdjük el fejleszteni a saját vezetési módszereinket, aztán alkalmazzuk és támogassuk a többi vezető és munkatárs fejlődését is. Ez az egyik legfőbb dolog, amit tehetünk a motiváció érdekében.

Ha ezek közül bármelyiket felismerni véljük a cégen belül, túl sokáig nem érdemes várni a megoldással, mert a legjobb emberek sem maradnak sokáig egy rossz munkahelyen!

VEZESS, ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!

#400szobanavezetesrolvezetoknek

Ezek is érdekelhetnek: