Hogyan motiválhatjuk saját magunkat?

Általános szabály nincs, mert mindenkit más motivál, de tudni azért érdemes, mert hatása van a sikereinkre és a kudarcainkra is.

Hogyan motiválhatjuk saját magunkat?

A mai, kifejezetten versengő munkakörnyezetben, a legnagyobb kiaknázatlan erőforrásunk a saját motivációnk lehet. 

Ehhez kapcsolódik a motiváció fenntartása is, ami azért fontos, hogy ne csak elkezdeni tudjunk dolgokat, hanem befejezni is.

A motivációt sokszor kívülről várjuk - külső tényezőktől, másoktól tesszük függővé, holott a motiváció belülrő fakad.

Ráadásul annyira egyéni, mint amilyenek mi magunk vagyunk, ezért a megtalálásához és a fenntartásához is olyan személyre szabott motivációra van szükség, ami rezonál velünk.

Az alábbi 19 stratégia útmutatóként segíthet a motiváció megtalálásában:

1. Értsük meg a „Miért?”-jeinket!

Néha is nem annyira a „Mi?” vagy a „Hogyan?” számít, hanem a”Miért”. Amikor egyértelműen tisztában vagyunk azzal, hogy miért csinálunk dolgokat, az pont megadhatja a szükséges motivációt, akár hosszútávon is.

2. Határozzuk meg a célt!

Amikor ez megtörténik, azzal a gondolatainkat kvázi azonnal cselekvő üzemmódba kapcsoljuk át. Ez egy nagyon fontos lépés a tervezés és a cselekvés között.

3. Alkossunk világos jövőképet!

Ha sikerrel akarunk járni, létre kell hoznunk egy tiszta és egyben lenyűgöző víziót. Valamit, amihez kapcsolódni tudunk, és amivel azonosulunk. Ha nem szólítja meg a szívünket, akkor nem fog arra késztetni, hogy kitartsunk a céljaink mellett. Alkossuk meg a lehető leggrandiózusabb víziót, amit csak lehetséges, mert csak azt tudjuk megvalósítani, amit látunk.

4. Készítsünk tervet!

Ha van egy időszerű, megfelelő és világos célunk, akkor a terv fogja előrevinni a víziót, méghozzá lépésekre bontva, hogy mikor - mit kell megtenni. Egy cél terv nélkül, mint tudjuk, csak egy álom!

5. Gondolkodjunk nagyban!

Ahhoz, hogy motiváltak maradjunk, gondoljunk a „nagyobb képre”! Hogyan fog ez kapcsolódni rajtunk kívül másokhoz is? Hogyan fog ez hozzájárulni valami fontoshoz (AZ ügyhöz)? Miben lesz más, megkülönböztethető? Ha többet akarunk elérni, gondolkodjunk nagyban!

6. Maradjunk a pozitív gondolatoknál!

A pozitív gondolatok, pozitív cselekedetekhez vezetnek, az önmegerősítő kijelentések pedig segíteni fognak, hogy a lehető legjobbat érjük el. Kontrolláljuk a gondolatainkat az érzéseinket és a cselekedeteinket. A pozitivitás segíteni fog, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyek a megoldáshoz vezetnek.

7. Újszerűen közelítsünk a feladatokhoz!

Időnként csak elkezdeni nehéz valamit, vagyis csak az elindulás a probléma. Lehet, hogy ha másképpen közelítünk, akkor új perspektívákat és több energiát nyerünk!

8. Daraboljuk fel a célt!

A siker egyik legfontosabb kulcsa az a képesség, hogy a célokat rövidebb távú, kisebb, egyszerű feladatokra bontsuk. Tartsuk kezelhetően a dolgokat!

9. Fő a rendezettség!

Tegyünk meg mindent, hogy a környezetünk ne legyen túlzsúfolt, hogy a gondolataink is rendezettek legyenek. Egy nyugodt környezetben nagyobb esély van arra, hogy hatékonyabbak és eredményesebbek legyünk.

10. Hagyjuk abba a halogatást!

Ne keressünk kifogásokat, és ne vesztegessük az időt annak ésszerű magyarázatára, hogy miért nem kezdtük még el. Helyette próbáljuk meg felfedni a késedelem valódi okát és azonnal kezdjük el a munkát. A legjobb módja annak, hogy elkezdjünk valamit, ha elkezdjük!

11. Éljünk a határidők erejével!

A határidők felállítása képessé tesz bennünket arra, hogy összegyűjtsük az erőforrásainkat és az anyagokat olyan dolgok elvégzéséhez, amiket különben nem biztos, hogy megcsinálnánk.

12. Hagyjuk abba, hogy egyszerre több mindent csinálunk!

Ne osszuk meg a figyelmünket, hanem adjuk magunkat teljesen és osztatlanul az adott feladatnak. Így sokkal nagyobb esély van a sikerre!

13. Zárjuk ki a zavaró tényezőket!

Tegyük meg azt, amit kell, és zárjunk ki mindenféle zavaró körülményt - legyenek azok emberek, feladatok vagy más dolgok. Csináljunk stratégiákat, hogy segítsenek abban, hogy a feladatokat zavaró körülmények vagy félbeszakítás nélkül tudjuk befejezni és persze elindítani!

14. Maradjunk komfortzónán belül!

Vannak helyzetek, amikor nem ezt javasolnám de most a motivációnál tartunk. A legjobb és a legeredményesebb munkát általában akkor végezzük, amikor komfortzónán belül vagyunk. Kérdés: hogyan lehet létrehozni és megtartani azt a számunkra tökéletes környezetet, amiben a legjobb munkát tudjuk végezni és be is tudjuk fejezni?

15. Válasszuk a sikert!

Válasszuk a sikert, és ragaszkodjunk is hozzá! Lássuk meg bizonyos cselekvéseken keresztül pl. futóverseny, amire felkészültünk és már teljesítettük is. A saját sikerünk iránti elköteleződés, ténylegesen növelheti a siker esélyét.

16. Vegyük könnyedén!

Ha komolyan motiváltak akarunk maradni, akkor találjuk meg a módját, hogy ez szórakoztató is legyen! A móka nem ellenség, viszont nagyon motiváló!

17. Használjuk az optimizmus erejét!

A hit, hogy véghez tudunk vinni valamit, alapvető abból a szempontból, hogy meg is csináljuk. Az optimizmus a haladás alapja.

18. Jutalmazzuk magunkat!

Ismerjük fel, hogy mi kell ahhoz, hogy megoldjuk a rettegett feladatokat és alakítsunk ki egy jutalmazási rendszert a teljesítésért.

19.Vizualizáljuk a sikert!

A vizualizáció egy olyan erőteljes technika, ami segíthet, hogy összpontosítsunk, motivált maradjunk és elérjük a céljainkat. A saját sikerünkről mentálisan létrehozott képpel, még a legrosszabb feladatokat is úgy élhetjük meg, mintha valami nagy elérésének a részei lennének.

Emlékeztetőül: A motiváció belülről jön. Találjuk meg, tartsuk meg, és érjük el, hogy nekünk dolgozzon!

VEZESS ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!

Ezek is érdekelhetnek: