Hogyan tartsd meg a fókuszt a mindennapokban?

A teljesen egyértelmű, világos célok megvalósítását is gátolja, ha nem sikerül fókuszban tartani őket, mert a hétköznapi-, előre nem látható dolgok eltérítenek tőle. Mit tehetsz ellene, vagyis inkább hogyan maradhatsz a pályán?

Hogyan tartsd meg a fókuszt a mindennapokban?

A célok meg nem valósítását illetően a legtöbb kifogás a hétköznapok sürgős teendőihez köthető, olyanokhoz, amelyekkel nem lehetett nem foglalkozni...

Olykor persze az is előfordul, hogy túl sok mindenre kell (ett volna) fókuszálni és a prioritások nem voltak igazán tiszták.

Utóbbi esetben egy nagyon egyszerű, de nem könnyen megvalósítható szabályban sokat segíthet:

Max. 3 fő célod legyen egy időszakra vonatkozóan, a többit pedig ezeknek rendeld alá - ha lehet -, ha nem megoldható, akkor pedig engedd el őket egy időre - igen, ez sem könnyű.

A hétköznapok sűrű teendőihez köthető kifogással már nehezebb dolgunk van, bár ez is egyszerűbb, ha csak 2-3 dologra fókuszálunk mellettük.

Milyen helyzetekkel nem szoktunk számolni célkitűzés idején?

Nem kalkulálunk - és nem is feltétlen lehet - olyan szituációkkal, mint:

  • a magánéletükből adódó és jellemzően váratlan fordulatok;
  • kommunikációs helyzetek, amelyek előre nem vártak, ám azonnali reakciót igényelnek és visszavonhatatlan következményekkel járnak;
  • üzleti viszonylatban az év elején még nem feltétlen látható teljes egészében a piac alakulása és az azt befolyásoló tényezők (pl. COVID);
  • a rendkívül gyorsan változó/fejlődő technológia (ami olykor segít, de van olyan is, hogy nem);
  • a tanulás kevésbé klasszikus módjának lehetőségei pl. e-learning, online megoldások;
  • egyéb magánéleti tényezők, amelyek jelentős befolyással bírnak pl. gyermekeink iskolán kívüli foglalkozásainak bővülése, karantén, ami szintén okozhat meglepetéseket – és mindig jön valami újabb dolog;
  • az az óriási nyomás, ami a külső körülményeknek köszönhetően a figyelmünk összpontosítását kívánja;
  • a virtuális világ üzleti életre és a személyes célokra egyaránt érvényesülő hatásai.

A listát valószínűleg még lehetne bővíteni, de talán így is szemlélteti, hogy egyáltalán nincs könnyű dolgunk, már ami fókuszálást illeti.

Hogyan lehet megbirkózni ezzel?

Hogyan haladhatsz úgy a céljaid felé a karriered, vagy a céges bevételeid, vagy más személyes vonatkozásában úgy, hogy ezekkel kvázi szembe fordulsz - de legalábbis nem engeded, hogy teljesen „eltérítsenek”? Mit tehetek azért, hogy az általad kitűzött célok irányába haladj ... „ha törik, ha szakad”?

1. Építs fel egy rendszert, ami támogat

Láthatsz bőven olyan embereket, akiknek azért nem sikerült elérni a céljaikat, mert a szűk család és/vagy a barátok gyakorlatilag ellehetetlenítették azt. Akad rá bőven üzleti példa is.

Amit tehetsz, hogy olyan emberekkel veszed magad körbe, akik őszinte visszajelzést adnak, amikor kéred - és kérd!-, és akiket be tudsz vonni az „utazásodba”. Mindez magával hozza az őszinte beszélgetéseket, a sebezhetőség felvállalását és a saját magaddal szembeni igazmondást is. Ezek az emberek tudják az állandóságot biztosítani... még a viharban is.

Ha azonban ők nincsenek meggyőződve a célodat illetően, nincs hitük benne /benned, akkor csak rásegítenek a viharok széllökéseire! 

2. Fontos megérteni, hogy a viselkedés meghatározóbb, mint a győzelem

Ha teljes mértékben elköteleződsz egy következetesen „végrehajtott” cél mellett, akkor sikerrel tudsz járni. Ehhez pedig bizonyos, következetesen végrehajtott viselkedési minták kellenek.

Ráadásul a jószándékkal párosuló győzelem, és még a veszteség is sokkal jobb, mint a manipulációval és/vagy csalással elért győzelem, ami végül majd – lehet, hogy idővel de - visszaüt.

Egy operációs-, vagy más rendszert lehet, hogy nem tudsz stabilizálni egyedül, de a viselkedésed felett győzedelmeskedhetsz. Idővel a tudatalatti kompetenciáid részévé válhat, olyan automatikus szokássá, aminek köszönhetően a változó körülmények között is helyt tudsz állni.

3. Törekedj a kiválóságra és ne a tökéletességre

A tökéletességre való törekvés hiábavaló, és még a sikert is lehetetlenné teszi, mert soha nem érhető el...mert mindig lesznek váratlan, előre nem látható körülmények, amelyek az útjába állnak. Nincs olyan utazás, olyan vacsora, vagy kapcsolat - mégha egyébként sokat tettél is érte -, ami 100 %-ban, minden szempontból, minden egyes körülményét, részletét figyelembe véve tökéletes volt, vagy lesz.

Mégis halogatunk, késleltetünk, elhalasztunk vagy ígérgetünk olyan eszmékért, amelyek soha nem valósulnak meg. Amikor megelégszel a kiválósággal, akkor naponta tudsz fejlődni és naponta tudsz cselekedni, mindezt elszántan és akár még vidáman. 

Innentől kezdve pedig az események felgyorsulnak, mert elfogadtad és elindultál AZ úton, és nem vársz egy illuzórikus, tökéletes variációra.

4. Tanuld meg, mikor kell hajtani és mikor megtartani

Van ideje a sok erőfeszítésnek, amikor nem számít, hogy mi az ára és mennyit kell beletenni az adott dologba, és van, amikor a meglévő rendszer szinten tartása a cél. Szerencsejátékosok hiszik és érzik úgy, hogy megfoghatják a szerencsét, ha folytatják a játékot, amikor nyerésre állnak, és nem tudják, mikor kell megállni.

Túl sok embert láthatsz - ha körbenézel - elviselni rossz főnököket, romboló kapcsolatokat, engedetlen gyerekeket, óriási terheket jelentő kötelezettségeket, és egyéb, főleg a depresszió szempontjából „szükséges rosszakat”. Vannak idők, amikor nem tudsz változtatni dolgokon és maguktól nem is lesznek jobbak. Vannak olyan idők is, amikor neked kell egy éles jobb kanyarral letérni az addigi útról, hogy elkerülhesd a kínos, néha pedig meglehetősen baljós végkifejletű helyzeteket.

Honnan ismerhető fel, hanem egyértelmű?

Amire van ráhatásom, amit tudok befolyásolni, amiben tudok segítséget kérni... akkor kell hajtani!

Ne felejtsd el, a cél a fókusz megtartása! A fenti négy pont használatával kialakíthatsz és fenntarthatsz egy egyensúlyt, sőt mi több, lehetővé teheted, hogy a személyiséged és az abból adódó egyéniséged is kiemelkedő legyen. Mindez átkísérhet a viharos időszakokon és segíthet haladni az utadon, lehetővé téve, hogy tökéletlenséged legjobbját nyújtsd, bármi történjék is.

VEZESS ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!

Nézz körül a Tudástár Letölthető anyagai és Tesztjei között is!

Regisztrálj a skillclub -ba  és fejleszd a különböző készségeidet, mint pl. vezetés, időgazdálkodás, kommunikáció, konfliktuskezelés, kérdezéstechnika!

Ezek is érdekelhetnek: