Hogyan tudják maguk a vezetők romokba dönteni a munkahelyi morált?

A válasz a vezetői feddhetetlenségben, vagyis inkább annak hiányában rejlik.

Hogyan tudják maguk a vezetők romokba dönteni a munkahelyi morált?

Elsőre talán meglepő lehet, de ez nem csupán abban nyilvánul meg, hogy egy vezető tartja-e a szavát. Meghatározó része az is, ahogy viselkedik, és ahogy él – mint ember, mint férfi / nő ...

Lehet egy vezető briliáns elme, rendkívül hatékony, sőt még karizmatikus is, ha a morális feddhetetlensége valamilyen módon megkérdőjelezhető.

Az alkalmazottak, különösen, ha a vezető karizmatikus, példaként tekintenek rá annak vonatkozásában is, hogy milyen viselkedés az elfogadható az adott cégben.

Amikor a vezető valamilyen – akár magánéleti - szempontból etikátlanul, kevésbé morálisan viselkedik, akkor nem kell túl sokáig várni ahhoz, hogy ez a viselkedés, vagy annak tünetei megjelenjenek a beosztottak körében is. Még ha a közös jelleg csupán az etikátlanság is.

Előbb utóbb pedig a morális feddhetetlenség hiánya magával hoz egyfajta felbomlást.

Vezetőként az erős morális értékek azért rendkívül fontosak, mert ezek határozzák meg, hogy mások miként tudnak azonosulni velünk. A vezetővel, az ő morális értékeivel való azonosulás pedig nem csupán a motivációra, a teljesítményre, hanem a jó munkaerő megtartására is hatással van.

A tettekben és a viselkedésben megnyilvánuló egyenesség és őszinteség biztosítékként szolgál a követők / munkavállalók számára a vezető szándékait illetően.

A túlságosan öncélú vezető – annak elfogadásával együtt, hogy az alapvető cél a lehető legnagyobb eredményesség és annak előnyeinek élvezete – szándékai kevésbé motiválóak és nem feltétlen az elköteleződést segítik.

Amikor a vezető a viselkedésével, a szokásaival, a tetteivel vagy bármilyen más megnyilvánulásával egy etikátlan kódex alapjait teszi le a szervezetben, akkor az nem feltétlen szolgál a legjobb útmutatóként a döntésekhez, az alkalmazottak viselkedéséhez, sőt a teljesítmény vonatkozásában sem.

A cégen belüli morális alapelvek irányítása a vezető kezében van, és ebben az ő értékrendje a meghatározó.

A bizalmi légkör elengedhetetlen a kreativitás és a teljesítmény kiteljesedéséhez. A bizalmi légkör biztonságot ad, többek között azért is, mert tudni lehet mire számíthatunk.

Ennek szintén meghatározó részei a kultúrában megmutatkozó értékrendi elemek, amik akkor mutatkoznak meg leginkább, amikor a vezető olyan morális döntési helyzetekbe kerül, amelyekben biztosítania kell a körülötte lévőket, hogy a cselekedetei alapvetően pozitív szándékúak.

A feddhetetlenség része a transzparencia is, hiszen kevés dolog marad titokban manapság. A beosztottak azokat a vezetőket tudják tisztelni, igazán követni, akik annak megfelelően élnek, mint ahogy kommunikálnak magukról.

És talán ezért is az egyik legjobb „policy” a feddhetetlenség.

Fontos észrevenni, hogy vezetőként modellként állunk azok előtt akiket vezetünk!

Mit tehetünk érte?

VEZESS, ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!

Nézz körül a Tudástár Letölthető anyagai és Tesztjei között is!

Ezek is érdekelhetnek: