Honnan tudhatod, hogy ideje változtatni?

Vannak az életünkben olyan időszakok, amikor nem mennek túl jól a dolgok. Vannak jelek is, amelyek arra utalhatnak, hogy ideje figyelni és lépni valamilyen másik irányba ...

Honnan tudhatod, hogy ideje változtatni?

Általánosan elmondható, hogy a gondolkodásmódunk és az egészségünk mindenekfelett való mind a szakmai, és mind a személyes céljaink eléréséhez.

Mindannyian azt szeretnénk, hogy az „út” amin haladunk olyan legyen, mintha egy szuper autót vezetnénk az autópályán, mindenhol zöld utat kapva, és elkerülve a nagyobb baleseteket, a dühöngő sofőröket, a különböző forgalmi zavarokat, a kellemetlen előzéseket, a hirtelen fékezéseket, a teljes fordulatokat vagy Isten ments, a lelassulást.

Amennyire tudjuk, egy cég vezetése sem könnyed és zökkenőmentes cirkáláshoz hasonlítható.

Néha észrevesszük, hogy nagyon gyorsan változtatnunk kell dolgokon, néha pedig valamilyen sorsfordító eseménynek kell történnie ahhoz, hogy felébredjünk és figyelni kezdjünk. 

Milyen jelei vannak a változtatás időszerűségének?

Az alábbi 6 jelre érdemes figyelni:

1. Kiszárad a kerted - sorvadnak a kapcsolataid

Lehet, hogy vállalkozóként túlságosan is a saját prioritásaidra fókuszálsz, közben túl szorosan kapaszkodsz a különböző eredményekbe, és minden szabad másodpercedet a cégeden való gondolkodással töltesz. Így aztán valóban nem meglepő, hogy mindezt a kapcsolataid óhatatlanul megszenvedik.

A vállalkozók 30 %-a heti 60 óránál többet dolgozik, ami kapcsolati problémákhoz vezethet. Jól látható ez azoknál a vállalkozóknál, akik 6-7 napot dolgoznak egy héten, miközben nem- vagy alig szentelnek időt a családjukra vagy a barátaikra.

A kapcsolatok olyanok, mint egy kert. Állandóan gondozni kell őket, figyelni rájuk és szeretetet adni a körülöttünk lévőknek.

„Ahol egy rózsát gondozol, bogáncs nem nőhet.” - Frances Hodgson Burnett

2. Üres az üzemanyagtartályod - fogy az energia

Amikor úgy érzed, hogy alacsony az energiaszinted, akkor az egyben lelassítja vagy akár le is állítja azt a lendületet is, ami „üzemanyaggal” látja el a cégedet, ami vonzza a lehetőségeket, és ami hatékonyan fenntartja a kapcsolataidat.

Amikor az üzemanyagtartályodban alig van valami, vagy üres, az azt jelenti, hogy esedékessé vált az átalakítás, vagy komolyan szükség van rá, hogy átértékeld a napi tevékenységedet.

„Azonosítsd a problémákat, de az erőt és az energiát a megoldásokba tedd!” – Tony Robbins

Minél hosszabb ideig marad alacsony szinten vagy üresen az üzemanyagtartály, annál nagyobb kihívást jelent majd újra helyreállítani a lendületet. Ellenkező esetben ez még egészségügyi problémákhoz is vezethet.

3. Robotpilótaként működsz - nem vagy jelen a saját életedben

Mintha automata üzemmódban lennél, ugyanakkor lényegében csak úgy teszel, mintha léteznél, ahelyett, hogy élnél. 

Gyakran azáltal, hogy a hétköznapokra egy „nemtörődöm” megközelítéssel hangolódsz, úgy fontos részleteket szalasztasz el és nem sikerül fókuszálnod a prioritásaidra sem.

„Élni az egyik legritkább dolog a világon. A legtöbb ember csak létezik.” – Oscar Wilde

4. A virágok inkább csak kókadoznak -

Az egyik legnyilvánvalóbb jele annak, hogy valami baj van azzal, ahogy működsz, hogy az egészséged egyre gyorsuló ütemben indul meg lefelé a lejtőn.

Amikor erős ellenállást érzel valamivel kapcsolatban, akkor szokott jönni a torokfájás vagy elmegy a hangod, vagy valami olyan komoly betegség jön, ami miatt ágynyugalomra lesz szükséged, amit valószínűleg kifejezetten utálni fogsz ...

5. Nem veszed észre a STOP táblákat - a falig mész

Az érzelmeink, ha figyelünk jelzik, hogy valójában mi történik az életünkben - és azt is, hogy mire lenne szükségünk igazán. 

Az érzelmi állapotunk pedig befolyásolja a viselkedésünket.

A negatív érzéseink torzítják az észlelésünket, amelyek aztán különböző és nem feltétlen előrevivő eredményeket produkálnak.

Ezekből fakadóan amikor az érzelmeink teljesen félresiklanak, idő kell annak azonosításához is, hogy mi a „valódi probléma”.

Amikor pl. látszólag minden ok nélkül dühös, vagy ideges vagy, az is azt jelenti, hogy van valami az életedben, amivel érdemes lenne foglalkoznod. Annál gyakrabban fordul elő, minél inkább figyelmen kívül hagyod ...

6. A cunami, amikor úgy érzed nem tudod folytatni - elárasztanak és összecsapnak a fejed fölött a hullámok

A cégvezetők, vállalkozók általában az optimista emberek közé tartoznak. Ennek ellenére kialakulhatnak olyan pénzügyi problémák vagy váratlan helyzetek, amelyek rövid idő alatt szökőárként szaggathatják darabokra az életedet. 

Vajon mennyire játszik szerepet ebben, hogy a pozitív hitrendszered eltorzítja a valóságot?

A pozitív hozzáállás mindenképpen előnyös, ugyanakkor túlzott optimizmushoz és a helyzetek nem a valóságnak megfelelő értékeléséhez is vezethet.

Amennyiben figyelmen kívül hagyod az „út menti jeleket”, akkor elkerülhetetlen, hogy egy bizonyos ponton leesel és valószínűleg elég magasról ...

Bár az optimizmus nélkülözhetetlen egy cég vezetésénél (is), azonban egyensúlyban kell lennie a logikus és reális perspektívákkal. Ha szembenézel az előtted álló kihívásokkal és hatékony megoldásokat igyekszel találni, az segíteni fog abban, hogy előre tudjál lépni.

Egy szökőáron való „átjutás” lehet gyors, de egy cég vagy akár egy élet újraépítése biztos nem az. Időt vesz igénybe és megfelelő figyelmet ahhoz, hogy azokat a részleteket is észrevegyük, amiket korábban elszalasztottunk, mindeközben megtanuljunk egyensúlyozni az optimizmus és egy egészséges dózisú realitás között, és a legfontosabb, hogy kitüntetett figyelemmel gondozzuk a kertünket, vagyis a kapcsolatainkat és az egészségünket. 

VEZESS ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!

Nézz körül a Tudástár Letölthető anyagai és Tesztjei között is!

Regisztrálj a skillclub -ba  és fejleszd a különböző készségeidet, mint pl. vezetés, időgazdálkodás, kommunikáció, konfliktuskezelés, kérdezéstechnika!

Ezek is érdekelhetnek: