Húzd meg a határaidat!

Ami nem könnyű, de az egyik legfontosabb eszköz a stresszkezelés szempontjából is. A határtalanság leginkább a környezeted számára lehet komfortos, bár hosszú távon ez is vitatható. A saját magad szempontjából azonban biztos, hogy energiazabáló és rendkívül kimerítő "szokás".

Húzd meg a határaidat!

Maga a "jelenség", hogy tudatosítod a környezeted számára az igényeidet és a nekik szóló korlátokat, megterhelő lehet, különösen akkor, ha a veled kapcsolatba kerülő emberek nem ehhez szoktak.

Amikor a Veled kapcsolatban állók hozzászoktak ahhoz, hogy mennyi mindent engedhetnek meg maguknak és Te ezeket a "jogokat" megnyírbálod, akkor gyakran előfordul, hogy harcba szállnak és megpróbálják visszaállítani a "régi, jól megszokott rendet". 

Ha inkább meghallgatni szeretnéd a cikket, kattints a linkre >>>

Ráadásul, az emberek többsége (mint a gyerekek) szeretik mindig egy kicsit kijjebb tolni a határokat és persze nem szeretik a korlátokat sem. 

Mindez stresszes lehet, különösen, ha figyelembe vesszük az emiatt kialakulható konfliktusok számát. 

Miért éri meg mégis belefektetni az időt és az energiát a határok meghúzásába?

Mert a végeredmény olyan kapcsolatokat szülhet, amelyeket nagyobb mértékű és kölcsönös tiszteletet jellemez, figyelembe veszi az összes érintett fél igényét, és sokkal kevesebb stresszel jár mindenki számára.

Első lépésként tisztába kell kerülnöd a saját, személyes határaiddal. 

 • Vajon mennyire érzed jól magad azokkal az emberekkel akik közel kerülnek hozzád és bizonyos dolgokat megengedhetnek maguknak?
 • Tisztában vagy vele, hogy mi az az első érzés, amikor a határaidat megsértik? 
 • Miből veheted észre, hogy megtörtént? 

Különböző embereknek különböző határaik vannak, tehát ami engem bánt, lehet, hogy Neked fel sem tűnik, vagy nem zavar, és fordítva. Ezért is fontos kommunikálni, hogy mi - meddig ok számodra és mi az, ami már nem. Így kerülhető el, hogy az, akinek máshol van a "tűréshatára", mint Neked, ne sértse meg a Te határaidat. 

Hogyan tudod jobban megismerni a saját határaidat?

Közelítsünk onnan, hogy egyáltalán:

Milyen jelei lehetnek annak, hogy ideje meghúznod a határt?

 • Neheztelsz az emberekre, mert úgy érzed túl sokat kérnek tőled és ez gyakran előfordul.
 • Azon kapod magad, hogy igent mondasz olyan dolgokra, amelyeket inkább nem tennél meg, és csak azért csinálod, hogy elkerüld, hogy a másik csalódjon benned vagy azt, hogy "kiakadjon", mert az nem sok jót ígér rád nézve ...
 • Feszültséget érzel azért, mert többet teszel másokért, mint ők érted.
 • Hajlamos vagy távolságot tartani az emberek többségével,  mert attól tartasz, hogy ha túl közel engeded magadhoz őket, akkor elnyomnak.
 • Azt veszed észre, hogy a legtöbb dolog amit csinálsz, leginkább másoknak és másokról szól, a legkevésbé rólad - és lehet, hogy nem is becsülik annyira.
 • Az a stressz, hogy másoknak csalódást okozz, nagyobb, mint az a stressz, amikor olyan dolgokat teszel, amik másoknak örömet okoznak, de Neked kényelmetlenséget vagy éppen a lehúzás érzését adják.

Vannak kérdések, amelyek segíthetnek konkrét döntéseket hozni azzal kapcsolatban, hogy hol vannak a személyes határaid és ezúton is kérlek, hogy ne hagyatkozz feltétlenül az érzéseidre ezzel kapcsolatban!

Egy adott helyzetben:

 • ha biztos lennél abban, hogy senki sem csalódna, akkor inkább nemet vagy igent mondanál?
 • figyelembe véve a helyzet összes előnyét és költségét (mind a kézzelfogható, mind a megfoghatatlan kategóriát), megéri-e az erőfeszítést, hogy igent mondj?
 • jól éreznéd magad, ha ugyanazzal a kéréssel, amit Te kaptál, valaki máshoz kellene fordulnod?
 • ha valaki kiakad azon, hogy nemet mondasz neki, tényleg úgy érzed, hogy az tiszteletteljes és ésszerű? (mert ha nem, akkor talán ideje felállítani bizonyos korlátokat!)
 • vajon precedenst akarsz teremteni? ( mert ha nem, akkor hol lenne ésszerű meghúzni a vonalat?)
 • gondolj valakire, akiről úgy érzed, nagyon egészséges határai vannak - és szívesen utánoznád. Szerinted mit csinálna ő a helyedben?

Miután azonosítani tudod, hogy hogyan  érzed magad, könnyebben tudod eldönteni azt is, hogy valóban meg akarod-e húzni határt, vagy sem.

Egy tökéletes világban, ha már tisztában vagy azzal, hogy meddig terjed ki a személyes komfortzónád, egyszerűen közölnéd ezeket az információkat a másikkal, és ezzel meg is határoznád az adott kapcsolat határát. 

A való világban azonban, ez gyakran némi "tárgyalást" igényel, és nem mindig megy simán. 

Az embereknek ugyanis megvannak a maguk határai, amelyek ritkán, de inkább nem azonosak, és különböző okok miatt nagyobb távolságra vagy éppen közelségre törekedhetnek. 

Ráadásul a határok megváltoztatása magával hozhatja a státusz változását is, és a másik fél oly módon is reagálhat rá, hogy megpróbálja megerősíteni / visszaállítani a korábbi, számára kényelmesebb határokat. Teheti ezt úgy is, hogy az számodra kényelmetlen és ebből fakad, hogy a határok kitűzése küzdelmet hozhat magával.

Mivel a saját igényeiden túl, az együttműködés érdekében figyelembe érdemes venni mások igényeit is, ezért fontos az is, hogy körültekintően húzd meg a határokat!

A korábbi kérdések azt támogatták, hogy hol érdemes meghúznod a személyes határaidat, de vannak olyan kérdések is, amelyek arra mutatnak rá, hogy konkrét helyzetekben mikor húzd meg azokat, figyelembe véve, hogy milyen "költséggel" számolhatsz utána. Ezek abban is tudnak segíteni, hogy egyértelmű választ találj olyan kérdésekben, mint pl. bűntudat - Tényleg bűntudatot kellene érezned?; motiváció - Tényleg megéri?. Így csökkentheted a rajtad lévő nyomást és kevesebb stresszel tudsz tovább / előrelépni. Ilyenek pl:

 • Mi lenne ebben a helyzetben a korrekt?
 • Ha a másik helyében lennél, akkor is korrektnek találnád a megoldásod?
 • Elkötelezted magad e mellett a megoldás mellett, vagy a másik ember elvárásának akarsz inkább megfelelni vele?
 • Van másik megoldás, amely több előnnyel járna?
 • Vajon a változás, vagy a határ meghúzása több stresszt okoz-e, mint amennyit hosszú távon enyhíthet?
 • Amikor elképzeled ezt a helyzetet, ezzel a megoldással, egy év múlva, hogy érzed, ez lesz a jobb?
 • Amikor meghúzod a határt, és úgy érzed, hogy a másik ésszerűtlen küzdelmet folytat ellene, hajlandó vagy inkább elengedni a kapcsolatot, vagy inkább engedni a határ elleni nyomásnak?

FONTOS: Nagy valószínűséggel a saját érzéseidet nagyobb mértékben fogod figyelembe venni, mint mások érzéseit, hisz a választásod, a döntésed következményeivel NEKED kell majd együtt élned! Ezt ne felejtsd el!

Végső soron mindannyiunknak megvan a saját kényelmi szintje a határok vonatkozásában, de ezeken a kérdéseken akkor is érdemes elgondolkodni.

Ami biztos, hogy miután eldöntötted, hogy hol húzod meg a határokat, majd ehhez kidolgozol stratégiákat és gyakorlod az asszertív kommunikációt is, nagyon szép eredményeket és egy sokkal kiegyensúlyozottabb életet lehet elérni.

Bízom benne, hogy Te is kedvet kaptál ahhoz, hogy jobban odafigyelj magadra. Ha szükséged van támogatásra a határok meghúzásában, vagy nem tudod, hogyan állj neki, keress engem! Foglalj időpontot hozzám a gertrud@kiralygertrud.hu e-mail címen vagy a honlapomon.

A SZEMÉLYES FEJLŐDÉSEDBŐL NEM CSAK TE, HANEM A KÖRNYEZETED IS PROFITÁL!

Ezek is érdekelhetnek: