Megelőzhető-e a kiégés vállalkozóként - és hogyan?

Érdemes szerintem kiemelni, hogy a kiégés nem csak akkor téma, amikor valamilyen szempontból nehezített körülmények között kell működni, lásd COVID. Nagyon sok, sikeresen működő vállalkozó lehet érintett a témában.

Megelőzhető-e a kiégés vállalkozóként - és hogyan?

A depresszió egy több szempontból is költséges népbetegség, ami sajnos egyre több embert érint. A kiégés ennek egyik állomása, és jelen körülmények között ez is egy növekvő hullámot képvisel.

Korábbi cikkekben már foglalkoztam azzal, hogy hogyan lehet megelőzni, a kiégést vezetőként és munkavállalóként, most pedig a téma vállalkozói aspektusát szeretném körbejárni.

Minden szakmának megvannak a maga sajátosságai és kihívásai.

Ami a vállalkozókat illeti, bizonyos szempontból talán ők a legszenvedélyesebbek és a legösztönzöttebbek, ebből fakadóan pedig a legmegszállottabbak és a legkiegyensúlyozotlanabbak is egyben. 

A vállalkozói szellem egy intenzív és folyamatos törekvést hoz magával, aminek köszönhetően nagyon nehéz elválasztani saját magunkat az üzlettől.

Előbb, vagy utóbb, felülünk a vállalkozói lét hullámvasútjára, és megélünk kudarcokat is - mert azok elkerülhetetlenek - és vannak, akik ezeket nem tudják nem személyes kudarcként venni - különösen akkor, amikor már van tétje, a befektetéseknek köszönhetően. Ez már stresszel jár .... és könnyen lehet kiégés, depresszió a vége. 

Mi is az a kiégés?

Egy bizonyos fokú stressz még egészséges is lehet, sőt, nagyban hozzájárul a csúcsteljesítményhez. Én is ismerek olyan vállalkozókat, akik azt vallják, hogy nyomás alatt jobban teljesítenek. A hosszabb ideig fennálló, folyamatos stressz azonban már egy krónikus stresszállapot, ami betegségek, rendellenességek különböző kombinációjához vezethet, kezdve a hormonális problémáktól, az izomfeszültségen át, az izületi fájdalmakig, de ide sorolható a magas vércukorszint, a különböző allergiák, álmatlanság, ingerlékenység, magas vérnyomás, szívproblémák stb. 

Ez egy olyan túlélési létállapotot eredményez, mintha folyamatosan "üss vagy fuss" üzemmódban lennénk, ami különböző hormonális vegyületeket szabadít fel a testben, és gyakorlatilag felzabálja az energiánkat. Minden normális működést háttérbe szorít, gondolok itt pl. az emésztésre, alvásra, relaxálásra, miközben egyfolytában ugrásra kész állapotban tart bennünket. A kiégés valahol itt kezdődik, és egészen a teljes mentális, fizikai és érzelmi kimerülésig fokozódhat.

Milyen állomásai vannak a kiégésnek?

 • bizonyítási vágy saját magunk felé - szinte kényszeresen
 • kemény munka - a kikapcsolás képtelenségével
 • az alapvető szükségletek elhanyagolása - evés, alvás, társas kapcsolatok
 • a konfliktusok kivetítése  - másokon "csattan az ostor"
 • az értékek átalakulása - torzulás, a barátok és a család háttérbe szorul, a hobbi /egyéb tevékenység lényegtelenné válik
 • a felmerülő problémák tagadása - intolerancia, az együttműködés ostobaságnak tűnik, cinizmus, agresszió
 • visszavonulás - szociális kapcsolatok alig, vagy inkább nem léteznek
 • furcsa viselkedésbeli változások - különösen a család és a barátok számára
 • elkülönülés - mind saját magunk, mind mások leértékelése
 • belső üresség - egyfajta "nihil" érzet
 • kiégés szindróma - elveszettség, kimerültség érzése, a jövő sivár és sötét ... (szakemberhez fordulás szükséges!)
 • depresszió - mentális és fizikai összeomlás  (orvosi ellátás szükséges!)

Ha tisztában vagyunk a korai jelekkel és teszünk valamit ellenük, vagy kezdünk valamit velük, akkor elkerülhetők a későbbi, problémásabb jelek!!!

Vannak vállalkozók, akik hajlamosak teljesen azonosulni azzal, amit csinálnak, és ez könnyen oda vezethet, hogy hangulatuk és önértékelésük összefonódik vállalkozásuk hullámvölgyeivel. 

Mások megszokják a kezdeti magas adrenalinszintet  - még a kezdeti szakaszban, vagy a gyors növekedési fázisban -, aztán nem látják az értelmét annak, amit csinálnak, amikor a dolgok lelassulnak - annak ellenére, hogy az üzlet még mindig remekül megy. 

Találkoztam olyan vállalkozókkal is, akik nem tudják kezelni azt a nyomást, hogy túl sok olyan ember van, akinek megélhetése tőlük függ, különösen, amikor a dolgok sikeresen mennek - amikor beüt pl. a pandémia, akkor meg azért. Nagy a tét, ezért az állandó aggodalom és nyomás legyengítő -, bénító szorongáshoz vezethet.

Végül pedig van az a vállalkozó, akinek az egyéni céljai teljes mértékben az üzleti céljukhoz kapcsolódnak - és azon kívül, nincs is más semmi -, ami azért veszélyes, mert ha az üzlettel történik valami ,és ez a "buborék kipukkad", nem marad utána semmi ...

Általánosságban elmondható, hogy 10-ből 9 vállalkozás az első két évben kudarcot vall, és ha ezt tényként kezeljük, akkor fel tudunk rá készülni - még az enyhítésére is.

Hogyan kezeld a kiégést vállalkozóként?

Egy olyan korban élünk, amely még mindig inkább azt hiteti el velünk, hogy akkor lehetünk sikeresek, ha kvázi belegebedünk, vagyis eszméletlenül sokat dolgozunk, feláldozzuk az egészségünket, a családunkat, a kapcsolatainkat, a személyes időnket. Holott mit ér a siker, ha nem vagyunk egészségesek és magányosan élünk? Merni kell megtapasztalni, hogy ha több időt töltünk saját magunkkal (nem munkával), akkor tisztábban látunk, kreatívabbak vagyunk és jobb döntéseket hozhatunk.

Vállalkozóként érdemes szem előtt tartani, hogy:

1. Figyelj a számodra fontos (külső)értékekre  - a családdal és a barátokkal töltött idő egyensúlyára, és a munkán kívüli tevékenységekre pl. valamilyen hobbi.

2. Figyelj az egészségedre - egészséges táplálkozás, alvás, rendszeres testmozgás (a szabadban is)

3. Figyelj a mentális ellenállóképességedre (alias reziliencia) - ne hagyd, hogy a különböző akadályok, kudarcok, negatív visszajelzések, avyg a kiszámíthatatlan körülmények tartósan hatással legyenek rád

4. Figyelj rá, hogy ezek is a céljaid között szerepeljenek - tervezz előre a fentiekkel, úgy könnyebb magad a "pályán" tartani.

5. Figyelj a személyes céltudatosságodra - ismerd fel a különbséget a külső és a belső késztetések között.

6. Figyelj rá, hogy tegyél meg minden tőled telhetőt - és ez legyen pont elég; engedd el azt a vágyat, hogy mindent irányítasz, fordulj hálával és alázattal az előtted kibontakozó dolgok felé ...

Mindegyikünk maga határozza meg, mi számít igazán, mit érdemes folytatni, és mit nem ... de ha röviden kellene összefoglalni az elkerülés lényegét, akkor azt mondanám, hogy:

Légy őszinte magaddal-, a képességeiddel-, a határaiddal kapcsolatban, és kerüld el, hogy a szenvedélyed megszállottsággá váljon!

(Forrás: entrepreneur.com)

Ha vállalkozó vagy, és úgy érzed, hogy a fenti  állomások elején tartasz, de szeretnéd elkerülni a kiégést, akkor a személyes konzultációt ajánlom számodra. Foglalj időpontot hozzám a gertrud@kiralygertrud.hu e-mail címen vagy a honlapomon.

A SZEMÉLYES FEJLŐDÉSEDBŐL NEM CSAK TE, HANEM A KÖRNYEZETED IS PROFITÁL!

Ezek is érdekelhetnek: