Mennyire vagy őszinte saját magaddal szemben?

Az talán túlzás, hogy többnyire a jó dolgokat véljük felfedezni magunkban, mert ez személyiségtől is függ, DE az benne van a pakliban, hogy nem feltétlen vesszük észre, vagy a szőnyeg alá söpörjük a kevésbé pozitív dolgokat, és ezzel a legtöbbet magunknak ártunk.

Mennyire vagy őszinte saját magaddal szemben?

... és persze a szűk környezet dolgát sem könnyítjük meg vele.

A gyengeség jele lenne, vagy talán a sebezhetőséget palástoljuk így?

Igazából teljesen mindegy, ám az ár, amit fizetünk érte, nem kevés!

Az alábbi mintázatok jelenléte a fejedben arra utalhat, hogy eljött az ideje egy meghitt beszélgetésnek ... első körben a tükörbe nézve!

12 gondolati minta, ami bizonyos torzításokra utalhat:

Uralom a helyzetet – a kontroll egy illúzió. Vezetőként, és az élet más területén is fontos, hogy el tudd engedni a mindenek feletti irányítás illúzióját, ugyanis garantált a kudarc. Koncentrálj azokra a dolgokra, amelyeket tényleg kontroll alatt tudsz tartani, a többit pedig engedd el - felszabadító lesz.

Egyedül is meg tudom csinálni – senki sem tud egyedül mindent megcsinálni. Bármilyen eredményekkel is dicsekedhetsz, egy biztos, hogy nem egyedül érted el. Kellett hozzá egy kiváló csapat, egy tehetséges emberekből álló csoport, a magánéletedben a család - akikkel együtt csináltad. Változó és eltérő hozzáadott értékkel, de ott voltak melletted. A felteendő kérdés pedig: „Ki járult hozzá az eddigi sikereimhez?”

Nincs időm – igen, az idő drága kincs – mindenkinek. Alapigazság, hogy a fontos dolgokra mindig van idő. Amikor azt mondod magadnak, hogy azért nem tudsz megfelelni az állítólagos prioritásoknak, mert nincs elég időd, az csak egy kifogás, és elég gyakori. Vajon mennyi, látszat prioritással bíró dolognak adsz helyet a napjaidban figyelemelterelésként?

Ha nem veszek róla tudomást, olyan, mintha nem is létezne – szomorú igazság, de gyakran előfordul. Jó, ha tudod, hogy a legtöbb esetben, amiről nem akarsz tudomást venni, még nagyobbra nő és még kellemetlenebbé válik. Ami valós probléma, de az időre van bízva a megoldása, az általában fájdalmasabb lefutású lesz. Bármi is az, megéri vele foglalkozni, ugyanis csak azon nem tudunk változtatni, amivel szembe sem akarunk nézni.

Mindig kiderül, hogy igazam van – valóban? A vezetés nagy csapdája - de talán úgy általában az életé is.  Mindegyikben fontos szerepe van a tanulásnak és a bevonásnak, vagyis nem arról szólnak hogy igazad legyen! Kevés olyan ember van – ha egyáltalán van -, aki mindig, mindenre tudja a választ, és azt is, hogy adott esetben mi a legbiztosabb döntés. Ezért is jó, ha a folyamatos tanulásra és fejlődésre fókuszálsz. Amikor pedig újfent jön a gondolat, hogy „én tudom”, akkor állj meg egy pillanatra és nézz körül, kinek tudnál kérdéseket feltenni.

Jó hallgatóság vagyok – óriási különbség van a valódi hallgatás és a türelemmel való várakozás között, hogy végre szóhoz juss. A legőszintébb tiszteletadás egyik formája, ha tényleg meghalljuk azt, amit a másik mond. A beszélgetés művészete a hallgatásban rejlik.

Az egóm nem akadályoz semmiben – nincs olyan, ami gyorsabban semmisít meg az egónál. Legközelebb, amikor azt érzed, hogy kifut a kezedből a kontroll – és őszintén szólva, ez bármelyikünkkel megtörténhet –, igyekezz szem előtt tartani, hogy az igazi nagyszerűség nem abban rejlik, hogy különb legyél bárki másnál, hanem az azon a személyen való „túlnövésen”, aki egykoron te magad voltál.

Mindenki ezt csinálja – felelősséggel jár eldönteni, hogy mi a különbség a jó és a rossz között - függetlenül attól, hogy ki és mit mond. Soha nem lehet igazad, ha rosszul cselekszel, és soha nem tévedhetsz, ha jót. 

Az embereknek nincs szükségük dicséretre – szeretheted azt gondolni, hogy az emberek tőled, a tetteidtől függetlenül működnek. Ám, ha nem kapnak elegendő elismerést, vagy úgy érzik, hogy senki nem törődik velük, a motivációjuk nagy része köddé válik. Amit megdicsérsz, az növekszik, amit figyelmen kívül hagysz az láthatatlanná és hatástalanná válik.

Az érzelem a gyengeség jele – néhányan távol tartják magukat az érzelmektől, talán azért, hogy erősnek tűnjenek - de lehet más oka is. Amikor megosztod, megmutatod a gyengeségeidet, sebezhetővé válsz, és amikor sebezhetővé válsz, az megmutatja a valódi erődet. 

Időnként lejjebb kell adni, hogy boldoguljunk – a hitelesség egyedüli módja, ha folyamatosan jelen van. Mindig tegyél meg minden tőled telhetőt érte – többek között azért is, mert az élet túl rövid ahhoz, hogy elpazarold arra, hogy egy bizonyos színvonal alatt élj.

Mindig lesznek olyan dolgok, amelyekkel saját magadat csapod be, de az önismeret megkívánja, hogy mögéjük nézve felfedezd az igazságot mind magadról, mind a téged körülvevő dolgokról.

Az őszinteség nem kerül semmibe, a hazugság azonban mindent vihet!

Amikor elmondod az igazságot, az a múltad -, amikor hazudsz, az pedig a jövőd részévé válik.

A hazugságok gyakran az állandó problémák ideiglenes megoldásai. 

Halld meg a saját hazugságaidat, és tanulj meg igazat mondani - saját magadnak (is)! 

VEZESS ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!

Nézz körül a Tudástár Letölthető anyagai és Tesztjei között is!

Regisztrálj a skillclub -ba  és fejleszd a különböző készségeidet, mint pl. vezetés, időgazdálkodás, kommunikáció, konfliktuskezelés, kérdezéstechnika!

Ezek is érdekelhetnek: