Mennyit érek, pláne önismeret nélkül ... de tényleg?

Önismeret nélkül elég könnyen előfordulhat, hogy csak úgy sodródsz az árral. Nem érted, hogy miért történnek dolgok és azt sem, hogy miért ismétlődnek. Hajlamos lehetsz arra, hogy másokat okolj, vagy éppen önmagadat leértékeld.

Mennyit érek, pláne önismeret nélkül ... de tényleg?

Miközben arra vágysz, hogy azt az életet éld, amilyet Te szeretnél, a valóság ettől elég távol van. Talán nem azt és nem annyit dolgoztok, ami és amennyi jól esik. Nem annyi időt vagy a családdal, amennyit szeretnél és persze magadra sem jut annyi idő, amennyit szeretnél. 

Összességében elmondható, hogy nem élsz meg elégedettséget a mindennapokban, nem találsz örömet a hétköznapokban sem ...

Túlzásnak tűnhet – bár szerintem nem az -, hogy mindannyian vágyunk valamilyen szempontból a sikerre, az örömteli életre. Arra is, hogy kihozzuk magunkból és a helyzetekből a maximumot. DE mi múlik ebből rajtunk? Mi kell hozzá, hogy ez megvalósuljon?

Általános recept szerintem nincs. A kiindulási pont azonban azonos lehet. Ismerd meg önmagad, majd válj azzá, aki lenni szeretnél. Mert a történetnek nem ott van vége, hogy megtalálod önmagad, hanem hogy megteremted azt, aki lenni szeretnél ... ehhez pedig az önismereten keresztül vezet az út.

Miért lehet probléma, ha nincs vagy nem elég önismerettel rendelkezel? 

A hétköznapokban talán kevésbé jelenik meg, vagy tudatosul problémaként, de vannak tünetei, vannak jelenségek, amik felhívatják a figyelmedet rá, pl. visszatérő, kevésbé pozitív helyzetek, önbizalomhiány, önétékelési problémák.

Mert ha nincs önismereted, akkor:

  • nem igazán lehetsz tisztában saját magaddal, az értékeiddel. Ezért is lehet, hogy nincs, vagy alacsony az önbizalmad. Sokszor érezheted azt is, hogy „nem vagyok elég jó”. Ez aztán megjelenik a kapcsolataidban is, mert pl. nem tudod magad megfelelően képviselni. Simán előfordul, hogy a saját igényeidet sem tudod megfogalmazni és innentől kezdve, hogyan is tudnád érvényre juttatni azokat;
  • torz önképpel bírhatsz, így aztán kiszolgáltatod magad mások véleményének. Azoktól teszed függővé a saját megítélésedet. Másoknak akarsz megfelelni, közben pedig sokszor félsz attól, hogy ez nem fog sikerülni;
  • gyanús, hogy nem mersz szembeni helyzetekkel a maguk valójában, inkább csak bennük ragadsz - akkor is, ha nem visznek sehova, de a céljaidat legalábbis nem szolgálják. Tehetetlennek érzed magad velük szemben;
  • fentiekből adódóan, nem tudod elfogadni saját magadat – közben pedig várod, hogy mások elfogadjanak;
  • fentiekből adódóan, azt sem tudod, hogy mi az, amin változtatnod kellene ahhoz, hogy olyanná válj, ami ahhoz kell, hogy a céljaidat elérd.

Sok helyen lehet olvasni mérgező kapcsolatokról, személyekről és arról, hogyan lehet felismerni őket és megszabadulni tőlük. Ezt úgy is érdemes lenne megközelíteni, hogy:

Vajon mi az én szerepem és felelősségem abban, hogy ilyen helyzetekbe kerülök és maradok?

A változás ott kezdődik, és akkor tudod a saját életedet élni, ha tisztában vagy a saját történeteddel, a saját szerepeddel ezekben a történetekben; ha felelősséget vállalsz saját magadért, a tetteidért; és elkötelezetten beleállsz ebbe a folyamatba – amit úgyis hívhatunk, hogy önismeret. Mert ekkor teszel tudatosan azért, hogy olyan emberré válj, és azt az életet tudd élni, amilyet Te szeretnél.

VEZESS ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!

Nézz körül a Tudástár Letölthető anyagai és Tesztjei között is!

Regisztrálj a SkillCub -ba  és fejleszd az ún.'"soft" készségeidet, mint pl. időgazdálkodás, kommunikáció, konfliktuskezelés, kérdezéstechnika!

Ezek is érdekelhetnek: