Merre tovább? Előrelépés vezetőként

Az alaposság szempontjából a karriertervezésnek nem kell bonyolultnak lennie, de elég sok elemzést és gondolkodást igényel. Fontos megvizsgálni, hogy hol vagy most, merre akarsz eljutni, és mi a legoptimálisabb folyamat az odaérkezéshez.

Merre tovább? Előrelépés vezetőként

Az évnek bizonyos időszakaiban vagy bizonyos körülmények között, az emberek általában lendületet kapnak karrierjük és karriercéljaik megvizsgálására, hogy megnézzék, jó úton járnak-e. 

Jobbik esetben reflektálnak arra, amit mostani szerepükben elértek, hogy kiderüljön, a szervezetükben betöltött jelenlegi szerepük vagy munkájuk, hogyan felel meg azoknak, akik ők maguk - és amit el szeretnének érni az életben.

Arra is kíváncsiak lehetnek, hogy mennyire tudnak kiteljesedni ki azon az úton, amely elvezeti őket oda, ahová végül el akarnak jutni mind a karrierjük, mind az életük vonatkozásában.

Ezek fontos kérdések, amelyeket nem szabad félvállról venni, de bizonyos szempontból ijesztőnek is tűnhetnek. 

Még a jelenlegi szerepükkel elégedett emberek számára is fontos téma lehet, hogy mivel a szervezetek olyan gyorsan változnak, ha nem tesznek semmit a képességeik fejlesztése vagy az ismereteik bővítése érdekében, akkor lemaradnak. 

Az önelégültség káros lehet számodra!

A napjaink inkább az értéknövelésről szólnak - ergo legyél az a munkavállaló, aki rendelkezik azokkal a készségekkel, tudással és képességekkel, hogy megfelelj a gyors változás és növekedés kihívásainak.

Az alábbi útmutató kifejezetten azoknak szól, akik:

 • más, az aktuálistól eltérő szerepet keresnek a jelenlegi szervezetükben, vagy 

 • teljesen más karriert építenének. 

A megfelelő szerep és / vagy szervezet kiválasztásában számos elem szerepel, és érdemes időt szakítani rá, mert életed egyharmadát valóban a munkahelyeden töltöd!

5 lépéses karriertervezés vezetőknek

1. Ismerd meg magad!

A karrierfejlesztés első állomása - tudd, hogy ki vagy! Ennek érdekében, fontos, hogy azonosítsd azokat a preferenciákat, amelyeket használsz vagy /és használnál a munkakörnyezetedben.

Három kulcselemel számolj: értékek, erősségek és készségek. 

Értékek

Hogyan írnád le, hogy ki vagy? Mi az, ami fontos számodra - amit útmutatóként használsz abból a szempontból, hogy bevállalsz valamit, vagy sem?

A munkához kötődő értékek a nagyobb értékek egy részhalmazát alkotják. Pl. tágabb értelemben érték lehet számodra, hogy másokat szolgálj, és ennek egy része lehet, hogy inkább harmonikus környezetben szeretnél dolgozni az emberekkel.

Az értékek referenciapontot jelentenek a döntéshozatalhoz. Amikor az emberek munkakörnyezete és értékrendje összhangban van egymással, akkor mélyebb értelemet találnak, és elégedettséget éreznek az elvégzett munkájukkal kapcsolatban.

Ha mindennap megéled az értékeidet, vagy ha a munkád révén képes vagy kifejezni őket - és ez nem feltétlenül 100 %-os -, akkor legalább tudod, hogy egy kulcsérték teljesül a munkád során.

Erősségek

Az erősségeid közé a veled született, vagy természetes tehetség, valamint a megszerzett tudás és a tapasztalat számít. A veled született tehetség olyan dolog, amiben alapból jó vagy.

A tanulmányok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik munkájuk során használják az erősségeiket, elégedettebbek lesznek, és magasabb jövedelmet érnek el.

És ne feledd, soha nem tudhatod, hogy mikor lesz ez hasznos! Vezetői szinten már elvárható, hogy tisztában legyél a saját erősségeiddel, azzal, hogy miben vagy jó és, hogy milyen értékek mentén működsz. 

Készségek

A készség egy kompetenciát jelent, egy adott területen. Egy tevékenység jó elvégzésének képességét - főleg azért, mert eleget csináltad. Míg az erősség egy olyan tehetséget jelöl, amely valahogy mindig benned volt, de Te is évek során juttattál el egy bizonyos szintre (pl. hálózatépítés), a készség olyasmi, amelyet kellő gyakorlással bárki magáévá tehet (pl. az adatok elemzését vagy a pénz helyes kezelését).

Egy további dolog, amit érdemes még figyelembe venni önmagaddal kapcsolatban, az a személyiségtípusod megismerése és megértése. Pl. inkább introvertált, vagy extrovertált vagy? Inkább a jobb agyféltekével gondolkodó kreatív, vagy egy "bal agyú" elemző jellemző Rád? 

2. Fedezd fel lehetőségeidet!

Azonosíts két vagy három szerepet, amelyet felfedeznél. Nézz körül a szervezetben, keress olyan embereket, akik olyan szerepben vagy pozícióban vannak, amelyekbe valamikor szívesen belépnél.

Miután megnézted az értékeidet, az erősségeidet és a készségeidet, rengeteg rálátást nyertél arra, hogy mi az, ami igazán érdekel. Itt az ideje, hogy ezeket az érdekeket valamire vonatkoztasd.

Ebben a lépésben kutasd fel azokat a speciális készségeket és képesítéseket, amelyek az adott szerepekhez, lehetőségekhez szükségesek. Ezután vesd össze ezeket a saját képességeiddel, érdeklődési köröddel és értékeiddel - megfelelnek-e ezeknek a szerepeknek.

A legtöbb  - nagyobb - szervezetben elérhető másolat az egy - egy szerephez kötődő munkaköri leírásból. Kisebb szervezetekben pedig maga az illetékes személy az, aki infromációt adhat. 

Lényegét tekintve tehát három fontos szempontot kell figyelembe venned:

 • Határozd meg azt a két vagy három szerepet vagy karriert, amelyet figyelembe kívánsz venni;
 • Nézd meg a hézagokat, vagyis azt, ahol jelenleg vagy, és azt, ahová szeretnél eljutni;
 • Fedezd fel, hogy valójában milyen lehetőségeid vannak ezeken a szerepeken belül.

3. Dönts a lehetőségekről!

Most jön a lehetőségek leszűkítése. Körbejártál két - három lehetséges szerepet vagy karriert. Minden egyes szereppel kapcsolatban tedd fel a következő kérdéseket:

 • Melyek a legjobb munka- vagy képzési lehetőségeim a jelenlegi életciklusomban az adott szerephez kötődően?
 • Hogyan illeszkednek ezek a szerepek a jelenleg képességeimhez, érdeklődésemhez és értékeimhez?
 • Melyek az egyes szerepek előnyei és hátrányai?

Ezzel egyre világosabbá válik, hogy melyik típusú szerep felel meg számodra, ami segít meghatározni, hogy mi a fontos.

Szánj rá időt, hogy átgondold, mit szeretnél a jövőben megtapasztalni. Ez lehetővé teszi, hogy egy kicsit felkészültebben léphess arra az útra.

Néhány dolog, amit még megtehetsz:

 • Keress mentort, akár a szervezetben, akár külsőleg, aki olyan jellemzőkkel bír, amelyeket Te fejleszteni kívánsz.
 • Egyeztess néhány találkozót olyan emberekkel, akik jelenleg olyan szerepben vannak, amelyekre törekszel - beszélgess velük.
 • Beszélj a vezetőddel a következő "one on one"-on.

Ezek után elkezdheted beazonosítani, hogy a szerepre való kvalifikáció megszerzéséhez, milyen további képesítésre és készségekre van szükséged.

4. Cselekedj!

Már készen állsz a terv végrehajtására, de gondold végig az alábbiakat:

 • Most, hogy van egy elképzelésem a jövőbeni kívánt szerepről és az előrelépéshez szükséges készségekről, hol tartok ehhez képest a karrierben?
 • Milyen lépéseket tehetek annak érdekében, hogy továbblépjek ebbe az irányba?
 • Milyen területen kell bővítenem az ismereteimet?
 • Hol kaphatok segítséget, és ki tud támogatni?

Lehet valaki a LinkedIn-en, vagy valaki, egy másik szervezetben, akit ismersz és akiben megbízol - valaki, aki idősebb, vagy aki éppen egy másik szervezetből érkezett... Rengeteg opciód van, hogy infromációt szerezz.

Amikor meghatározod a fejlesztésedhez szükséges képzést és készségeket, számos online lehetőség kínálkozik személyes és szakmai fejlődésre is.

Érdemes felkutatni néhány lehetőséget, még akkor is, ha ez a szabadságod rovására megy. Fedezd fel, hogy mi minden áll a rendelkezésedre, majd oszd meg ezt a tervet a vezetőddel a következő teljesítményértékelésen, vagy "one on one"-on - bizalom téma! Ez a személy lehet a mentorod is, vagy egy coach, aki szintén segíthet ebben a folyamatban.

Ne feledd, ahogy felfelé haladsz egy szervezet hierarchiáján, egyre kevesebb a szerep ... Előfordulhat, hogy inkább egy laterilás irányba tett lépés lesz az, ami lehetőség számodra. Így amikor ez a szerep megnyílik, és ezt a tervet összeraktad és lekövetted, akkor valóban felkészítetted magad erre a lehetőségre.

5. Tedd össze az egészet!

Miután megtervezett az utat, ideje megvizsgálni a dolgokat más szempontokból is:

 • Milyen előnyei vannak ennek a lehetséges szerepváltásnak?
 • Melyek a hátrányai?
 • Mi ad majd értelmet, és milyen cél fog teljesülni ebből a szerepből?
 • Milyen személyes jellemzőket fejezhet ki ez a szerep, vagy maga a karrier?
 • Milyen oktatásra vagy képzésre lesz szükséged ahhoz, hogy ezt a szerepet el tudd érni?

Az ötödik lépésben lényegében egy tágabb képet vehetsz figyelembe, és megvizsgálhatod a döntéseidet az első-négy lépés alapján. Előre vetítheted magad a jövőbe, azzal, hogy kérdéseket teszel fel arról, hogy az egyes potenciális lehetőségek hogyan befolyásolják majd a karrieredet és az életedet.

Javasolt, hogy legalább 30–40 percet fordíts a gondolkodásra, és majd a terv összeállítására.

Hidd el, jó érzés lesz közelebb jutni, hogy ki vagy, és hogyan tudod kifejezésre juttatni az értékeidet és a tehetségedet a világban.  A tudatosságnak, a tervezésnek mindig van jutalma, és annak is, ha a karrieredet nem veszed magától értetődőnek.

Ne bízd a vezetői karrieredet a véletlenre, lehetsz proaktív az irányt illetően!

Bízom benne, hogy segítenek a fenti tippek, de ha úgy érzed további támogatásra van szükséged, állok rendelkezésedre.  Akár a www.skillclub.hu oldal készségfejlesztést támogató cikkei is segíthetnek, vagy foglalj időpontot hozzám a gertrud@kiralygertrud.hu e-mail címen vagy a honlapomon.

A SZEMÉLYES FEJLŐDÉSEDBŐL NEM CSAK TE, HANEM A KÖRNYEZETED IS PROFITÁL!

Ezek is érdekelhetnek: