Mi kell ahhoz, hogy gyorsan tudjunk kapcsolódni másokhoz?

10 hasznos és egyben fontos lépés, ami egyben a gyümölcsöző kapcsolatok titka mind a magán-, mind az üzleti életben.

Mi kell ahhoz, hogy gyorsan tudjunk kapcsolódni másokhoz?

Miért van az, hogy néhány emberre azonnal rá tudunk "kattanni", néhányra pedig nem? 

Sok minden állhat mögötte, de a választ erre leginkább az önismeret adhatja meg.

Amire ezzel kapcsolatban mindenképpen érdemes fókuszálni az az, hogy minél nagyobb arányban sikerüljön.

Az alábbi lépések ebben segíthetnek - rajtuk keresztül pedig a kapcsolataink erősödhetnek azokkal az emberekkel, akik körülöttünk vannak. Amikor a kapcsolataink erősödnek, az pedig kihat az együttműködésünkre, annak hatékonyságára is ...

1. Mutassunk valódi érdeklődést!

Mindenki – ismétlem mindenki – különleges vagy egyedi valamilyen szempontból. Érdemes megtalálni, hogy mi teszi azzá. Halljuk meg a történetét! Kérdezzünk! Ássunk mélyebbre, hogy tudjunk kapcsolódni!

2. Alakítsunk ki közös nevezőt!

A legalapvetőbb szinten minden kapcsolat valamilyen közös nevezőre épül. Amikor találkozunk valakivel, próbáljuk megtalálni mi az, ami összeköt bennünket p.  hasonló háttér, értékekek, tapasztalatok, iskola, hobbi. Amikor észleljük a mintát, eljön az ”Igeeen, én is!” – pillanat, és azonnali a kapcsolódás is.

3. Mosolyogjunk!

„Mosolyogj, és a világ visszamosolyog rád!” – igen, ez egy közhely, de van alapja. A mosoly lelkesedést és érdeklődést generál, kedvességet és jóindulatot kommunikál, azt mutatja, hogy elérhetők és megközelíthetők vagyunk. Mosolyogni ér, amikor beszélünk valakivel, amikor belépünk egy térbe,vagy amikor felvesszük a telefont!

4. Jegyezzük meg a neveket!

Figyeljünk amikor az emberek bemutatkoznak és amúgy legyen ez az útmutató folyamatos az együttlét során.  Az emberek nevére való emlékezés fontos, és érdemes többször kiejteni is a nevüket a beszélgetés során, mert kapcsolatot teremt és nekünk is segít a név megjegyzésében.

5. Ösztönözzük a másikat arra, hogy beszéljen!

A kulcs bármilyen kapcsolat kialakításához az, hogy megkérjük a másikat arra, hogy beszéljen - pl. kérdéseket teszünk fel -, és aztán hallgatjuk. A legtöbben alig várják, hogy a másik befejezze a mondanivalóját, hogy aztán elkezdhessék fújni a magukét. Hallgassunk és mutassunk érdeklődést még akkor is, ha ez a figyelem megfeszítésével jár.

6. Tanuljunk azoktól, akikkel találkozunk!

Koncentráljunk a másik emberre és ez attól is meg fog védeni, hogy behúzzon egy előítélet, mert mondjuk hallottunk róla korábban egy pletykát. Figyeljük meg, hogy miben, milyen szempontból érdekes, és találjuk meg azt, amit tanulhatunk tőle, ami számunkra is hasznos, érdekes lehet.

7. Legyen bennünk lelkesedés!

Igen, ez nem könnyű, de azok az emberek, akik egyfajta szenvedéllyel élnek, könnyebben teremtenek kapcsolatot másokkal. Az előzőekből fakadóan, ha figyelünk a másikra, meghallgatjuk a sztoriját, biztos kiderül az is, hogy miben, miért érdekes ő a számunkra. Miután pedig tisztában vagyunk azzal, hogy mi az, ami igazán érdekel bennünket (is), lehetővé válik aktiválni a saját lelkesedésünket. A derűs emberek alapvetően szerethetők és azok, akik lelkesedést sugároznak sokkal könnyebben kapcsolódnak másokhoz.

8. Éreztessük a másikkal, hogy fontos!

Használjuk a szavak erejét és a hozzáállásunkat ahhoz, hogy a másik kerüljön a reflektorfénybe. Hagyjuk vagy tegyünk érte, hogy akivel beszélünk, tudja, ő fontos és fontos a mi számunkra is - nem ugyanaz! Ez abból derülhet ki a számára, AHOGY beszélünk vele. Legyen a hangunk erőteljes és energikus. Kérjünk információt! Kérjünk tanácsot! Kérjünk segítséget! Kérjünk betekintést az ő gondolkodásába! Kérdezzük meg a tapasztalatait! Ezek mind azt sugallhatják a számára, hogy: „Fontosnak talállak!”

9. Keressük a jót!

Legyünk nagylelkűek másokkal! Keressük azokat a pontokat és lehetőségeket, amiben egyetértünk és általuk megerősíteni vagy támogatni tudjuk azt, amit mond. Beszéljünk türelmesen, világosan és körültekintően, hogy a körülöttünk lévők érezzék, meghallottuk és értékeljük őket. Ezután könnyebb azoknak a dolgoknak a megvitatása is, amikben nem értünk egyet.

10. Úgy bánjunk másokkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk is bánjanak! 

Ezt is elég gyakran lehet hallani és mégis időről-időre elfelejtődik. Nem kell túlgondolni és túlkomplikálni sem! Az ereje pont az egyszerűségében van.

Ahhoz, hogy kapcsolatot teremtsünk másokkal, nem kell sok, igazán egyszerű: 

  • Legyünk tudatosak, legyünk jelen, legyünk átgondoltak és nyitottak!
  • Adjunk őszinte dicséretet, vagy fejezzük ki az elismerésünket, hiszen jellemzően van valami értékelhető, szinte bárkiben!

Amikor egyszerűen érdekelnek a körülöttünk lévők, vagy azok az emberek akikkel éppen találkozunk, akkor szinte azonnal tudunk velük kapcsolódni is!

VEZESS, ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!

Ezek is érdekelhetnek: