Miért fontos a vezető számára, hogy tiszteljék?

Többek között azért is, mert enélkül olyan más vezetői tulajdonságok sem kapcsolhatók a személyükhöz, mint a hitelesség, vagy a megbízhatóság. Ezek nélkül pedig megkérdőjelezhető az is, hogy követik-e őket.

Miért fontos a vezető számára, hogy tiszteljék?

Lehet arról vitatkozni, hogy mikor jár valakinek tisztelet. Arról is, hogy ez alanyi jogon jár - e, vagy inkább "ki kell érdemelni".

Szűkítsük le ezt a témakört a vezetői szerephez kötődő tiszteletre. Olyan viselkedésekre/szokásokra gondolok, amelyek megléte, vagy hiánya lényegesen meghatározza, hogy vezetőként tisztelnek valakit, vagy sem.

Túllépve a "vizet prédikál és bort iszik" alapesetén, nézzük meg, mit és hogyan csinálhat egy olyan vezető, akit tisztelnek:

 • Egy vezető, akit tisztelnek, egyértelműen kommunikálja az értékrendjét, és annak megfelelően cselekszik is.
 • Egy vezető, akit tisztelnek, hasonló tisztelettel bánik az őt körülvevő emberekkel, és nem csak a nagy plénum előtt.

 • Egy vezető, akit tisztelnek, tartja a szavát, vagyis mindent megtesz azért, hogy amit ígért, azt teljesíteni is tudja. Ebből adódóan nem ígér felelőtlenül vagy átgondolatlanul. Amikor az ígéretét mindezek ellenére mégsem sikerül betartania, akkor lépnek életbe a következők ...

 • Egy vezető, akit tisztelnek, nyíltan kommunikál. A jó hírt és a rosszat is egyaránt "bevállalja".

 • Egy vezető, akit tisztelnek, ugyan nem tökéletes, mert hibázhat, és történetesen tévedhet is, DE ezeket is bevállalja, elismeri.

 • Egy vezető, akit tisztelnek, tud bocsánatot kérni.

 • Egy vezető, akit tisztelnek, nem lép át egy bizonyos határt, és ehhez konzekvensen tartja is magát. Ez nem azt jelenti, hogy megközelíthetetlen!

 • Egy vezető, akit tisztelnek, következetes, vagyis nem érhetik meglepetések a munkatársait a reakcióit és a cselekedeteit illetően.

 • Egy vezető, akit tisztelnek meghallgat másokat. Kiváncsi a véleményekre, az övétől eltérő látásmódokra, valamint az ötletekre is.Lehet től kérdezni is.

 • Egy vezető, akit tisztelnek, nem büszkélkedik sajátjaként a csapata, vagy más valaki érdemeivel. Pontosan tudja és kommunikálja is, hogy ki és mit tett hozzá.

 • Egy vezető, akit tisztelnek, folyamatosan képezi magát, nem csak szakmailag, hanem emberileg is. Igénye van az önismeretre.

Ha egy vezető, a fentiekből fakadóan tiszteletet ébreszt a munkatársaiban, akkor nem kérdés, hogy követiek-e, hogy együttműködnek-e vele

Az sem kérdés, hogy ez mennyit tesz hozzá a munkavállalók elkötelezettségéhez és lojalitásához, nem utolsósorban említve a cég eredményességét. 

Így talán az sem kérdés, hogy mennyire van szükség a tiszteletre. Apróságnak tűnik, ám mégis rengeteget számít!

VEZESS, ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!

Nézz körül a Tudástár Letölthető anyagai és Tesztjei között is!

Regisztrálj a Club -ba  és fejleszd az ún.'"soft" készségeidet, mint pl. időgazdálkodás, kommunikáció, konfliktuskezelés, kérdezéstechnika!

Ezek is érdekelhetnek: