Miért olyan nehéz megváltoztatni a viselkedésünket?

Hogyan lehetünk jobbak ebben? Hogyan tudjuk kiválasztani, hogy min változtassunk? Honnan tudjuk, hogy mások értékelik, hogy mi változtunk?

Miért olyan nehéz megváltoztatni a viselkedésünket?

Talán a legnehezebb kérdés ezzel kapcsolatban: 

Hogyan tudjuk megerősíteni az elszántságunkat, hogy megküzdjünk a végtelen, folyamatosan jelen lévő kihívásokkal, amelyekkel még a legsikeresebb embereknek is szembe kell néznie?

A válasz a fenti kérdésekre a környezetünkben való TRIGGEREK-kel kezdődik. Azért velük, mert a hatásuk óiási!

Mik azok a TRIGGEREK?

Olyan ingerek, amelyek hatással vannak a gondolatainkra és a cselekedeteinkre. Az ébren töltött időnk minden pillanatában elérnek bennünket, a körülöttünk lévő embereknek, eseményeknek és az adott környezetnek köszönhetően. 

Ezek közül bármelyik képes arra is, hogy hirtelen megváltoztasson bennünket.

Az is jellemző rájuk, hogy hirtelen és váratlanul tűnnek fel. Lehetnek fontos pillanatok pl. amikor valamilyen megrázkódtatás ér bennünket, akár apróságnak tűnő, de mégis mély sebeket okozó történések formájában

Lehetnek kellemes dolgok pl. amikor valaki megdicsér bennünket és az növeli a kitartásunkat, az ambíciónkat – ÉS akár 180 fokos fordulatot is vehet az életünk általuk.

Lehetnek kevésbé kívánatos eredményre vezetők is, mint pl. egy gombóc fagyi, ami megkísért amikor diétázunk, vagy egy munkatárs nyomulása, ami belevihet valami olyasmibe, amiről már előre tudjuk, nem kéne ...

Olyannyira összezavarhatják az egészséges ösztöneinket, hogy még az aktuális munkahelyünktől is "eltávolíthatnak bennünket", elhúzva előttünk a magasabb fizetés mézesmadzagját, mondjuk éppen a konkurencia irányába.

„Bedrótoznak” kb. olyan mértékben, mint egy olyan hír, hogy valamelyik szerettünk súlyos beteg, vagy, hogy a cégünket, ahol dolgozunk eladják.

Annyira ösztönösek, mint pl. amikor a citromra gondolva összeszalad a szánkban nyál.

A TRIGGEREK-nek gyakorlatilag végtelen számuk van és közülük is a környezetünk a lehető leghatékonyabb TRIGGER, azaz kiváltó mechanizmus az életünkben – ami nem mindig szolgál az előnyünkre. Terveket készítünk, célokat tűzünk ki, és kockáztatjuk a boldogságunkat ezek eléréséért...  Azonban a környezet folyamatosan beavatkozik.

Megérezzük a konyhában sülő bacon illatát és máris elfelejtjük az orvosunk tanácsát a koleszterin szintünk csökkentésével kapcsolatban. A kollégáink minden nap késő estig dolgoznak, ezért mi is kötelességünknek érezzük megfelelni ennek az elkötelezettségnek, és emiatt kihagyjuk a gyermekünk egyik focimeccsét, aztán a következőt, aztán egy másikat ... Csipog a telefonunk és mi a felvillanó képernyőre pillantunk, ahelyett, hogy belenéznénk annak a személynek a szemébe, akit szeretünk. Ez pontosan az, ahogy a környezetünk kiváltja a nemkívánatos viselkedésünket.

Mivel a környezeti tényezők az esetek többségében kívül esnek a befolyásunk határán, azt gondolhatjuk, hogy túl sokat nem tehetünk velük kapcsolatban. Úgy érezhetjük, hogy a körülmények áldozatai vagyunk. A sors bábjai.

A változás ott kezdődik, hogy ezt nem fogadjuk el. A sors a kezünkben lévő kártyákat tartó kéz. Az pedig már a mi választásunk, hogyan bánunk ezzel a kézzel és a kártyákkal!

Tehát van választásunk és élhetünk is vele!

 (Forrás: Marshall Goldsmith – Triggers)

VEZESS ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!

Nézz körül a Tudástár Letölthető anyagai és Tesztjei között is!

Regisztrálj a Club -ba  és fejleszd az ún.'"soft" készségeidet, mint pl. időgazdálkodás, kommunikáció, konfliktuskezelés, kérdezéstechnika!

Ezek is érdekelhetnek: