Mit kezdhetsz a krónikus stresszel?

A hosszú távú, vagyis krónikus stressz egy hosszan tartó és állandó stressz-érzés, amely negatívan befolyásolhatja az egészségünket, különösen, ha kezeletlenül marad. Okai lehetnek a mindennapi családi és munkahelyi nyomás, vagy traumatikus helyzetek.

Mit kezdhetsz a krónikus stresszel?

Jellemzően akkor fordul elő, ha olyan gyakorisággal vagy intenzitással élünk meg stresszhelyzeteket, hogy az autonóm idegrendszernek nincs megfelelő esélye aktiválni a relaxációs választ, vagyis a testünk állandó jelleggel fiziológiai szempontból izgalmi állapotban marad, ami közvetve, vagy közvetlenül a test valamennyi részére kihat.

A szervezetünk alapból az akut stressz kezelésével bír el, vagyis ami rövid életű, kevésbé a krónikus stresszel, ami hosszú ideig és állandó jelleggel fennmarad. A krónikus stressz kezelésének fontos megérteni, mi az, mi okozhatja, milyen tünetei vannak és mit tehetünk a megelőzés érdekében is.

Milyen tünetei vannak a krónikus stressznek?

A krónikus stressz mind az elmét, mind a testet érinti. Fizikai és pszichológiai tünetekei egyaránt vannak, amelyek mind ronthatják azt a képességünket, hogy kb. normálisan működjünk a mindennapi életben.

A tünetek súlyosságuk szerint és személyenként is változhatnak. A krónikus stressz egyik leggyakoribb jelei a következők:

Miből ismerheted fel, hogy krónikus stresszel van dolgod?

Sajnos ez nem is annyira könnyű. Mivel szinte mindent átható és tartós, az emberek gyakran annyira megszokják, hogy egyre inkább normálisnak tűnik az állapot. Van azért néhány jel, amely azonosíthatóvá teszi:

 • Gyakran érzed magad szeszélyesnek vagy rosszkedvűnek vagy éppen ingerültnek?
 • Úgy érzed, mintha mindig aggódnál valami miatt?
 • Úgy tűnik, nincs időd arra, hogy odafigyelj magadra, vagy olyan dolgokat csináljon, amelyek csak Rólad szólnak?
 • A legkisebb kellemetlenségeket is túl nehéznek tűnik kezelni?
 • Úgy tűnik, hogy könnyen megfázol vagy elkapsz valamilyen fertőzést?
 • Ahhoz, hogy jobban érezd magad olyan egészségtelen megküzdési mechanizmusokra támaszkodsz, mint pl. az alkohol?

Milyen okok húzódhatnak meg a háttérben?

Többek között a mai felgyorsult, modern életmód, a gyorsan változó körülmények, amelyeket nem mindenki tud megfelelően kezelni. Okozhatja a munkahelyi nyomás, a magány vagy éppen a rendszeres forgalmi dugók – ezek közül mind alkalmas arra, hogy a testet egy vélt fenyegetés és azon keresztül a  krónikus stressz állapotában jutassa és tartsa.

Ez az egész egy ösztönös, „harcolj vagy fuss” reakcióhoz köthető, amely azt hivatott "szolgálni", hogy segítsen nekünk az alkalomszerű, életveszélyes helyzetek leküzdésében (pl. egy gyors mozdulat, hogy elkerüljünk egy autóbalesetet). Ilyenkor egy csomó hormon és kémiai vegyület elszabadul a testben, miközben tényleges vészhelyzet nem feltétlenül van, és ez megviselheti a testünket, mind fizikai, mind pszichés szempontból.

Becslések szerint az egészségügyi alapellátások 60-80% -a stresszel kapcsolatos. Ezért is olyan fontos a stresszkezelési technikák elsajátítása és az egészséges életmód kialakítása - és persze azért is, hogy megvédjük magunkat a krónikus stressz negatív hatásaitól.

A krónikus stressz típusai

Bár a forrásai változhatnak, de gyakran az alábbi négy különböző típus egyikébe tartoznak:

 • Érzelmi stressz (nehéz érzelmek, pl. harag, szomorúság vagy frusztráció)
 • Környezeti stressz (ahol élünk és dolgozunk)
 • Kapcsolati stressz (hogyan viszonyulunk a barátokhoz, családhoz, munkatársakhoz, partnerekhez)
 • Munkahelyi stressz (a munkához kapcsolódó kihívások és nyomás)

Sok esetben az ilyen típusú stresszek az életünk több területét is érintik – ill. az egyik területen megélt stressz kihathat egy másik területre is. Pl. a munkahelyi stressz nagy valószínűséggel „bekúszik” a kapcsolatainkba is. A kapcsolati stressz pedig megnehezítheti a nehéz érzelmek kezelését és a megfelelő munkahelyi teljesítményt.

A krónikussá vált stressz kezelése

Ha súlyos krónikus stressz tünetek alakulnak ki, pl. állandósul a szorongás, vagy egyértelműen romlik a normális működés képessége, akkor a professzionális kezelés segíthet az új megküzdési készségek fejlesztésében, és a stresszszint csökkentés módjainak megtalálásában. A lehetőségek a következők:

Pszichoterápia: az olyan megközelítések, mint a kognitív viselkedésterápia (CBT), segíthetnek megtanulni azonosítani a krónikus stresszhez hozzájáruló negatív gondolkodási mintákat. Egy terapeutával együttműködve elkezdhetjük ezeket a gondolatokat reálisabbá, hasznosabbá változtatni. Megtanulhatunk olyan megküzdési eszközöket is, amelyek segítenek jobban kezelni a stresszre adott reakciót. Egy másik megközelítés a mindfulness, amely segíthet az embereknek az éberséget és a meditációt a krónikus stressz kezelésében használni.Az EMDR terápia bár elsősorban traumatikus élmények feldolgozására fejlesztették ki, szintén rengeteget segíthet.

Gyógyszerek: sajnos van az a helyzet, amikor elkerülhetetlen és az orvos gyógyszereket javasol (és ír fel), amelyek segítenek a stressz egyes tüneteinek kezelésében.

Hogyan tudunk magunkon segíteni?

Talán a legfontosabb, hogy minél hamarabb elkezdjünk valamilyen stresszkezelési technikákat használni és ne áltassuk magunkat azzal, hogy még elviselhető – tehát ne feltétlen csak akkor foglalkozzunk vele, amikor már felismerhető a krónikus stressztünet az életünkben és a testünkben. Ez azért lehet működőképes, mert:

Gyors stresszoldást biztosít A gyors hatású technikák, mint pl. a légzés, mozgás, meditáció, megfordíthatják a stresszreakciót, így a testnek esélye van helyreállni, az elmének pedig proaktív irányból közelíteni az adott problémához, ahelyett, hogy stresszes vagy éppen pánikba esett perspektívából reagálnánk. Amikor egy nyugodtabb és magabiztosabb állapotból döntünk, hajlamosak vagyunk olyan döntéseket hozni, amelyek jobban szolgálják az érdekeinket, és nem okoznak további stresszt.

Fejlesztik a stresszel szembeni ellenálló képességet: A hosszú távú egészséges szokások, mint pl. megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, egészséges étrend, pihenés, naplóírás, is fontosak lehetnek, mert hozzájárulnak a szervezet ellenálló képességének növeléséhez és így nagyobb eséllyel és rendszeresen tudunk „kis szünetet” tartani a stressztől. Ez segíthet elkerülni, hogy állandóan stresszben maradjunk, fel se ismerjük fel mennyire stresszesek vagyunk - ami megakadályozhatja, hogy egyáltalán lépéseket tegyünk a stressz csökkentése érdekében. Megmenthet a krónikus stressz negatívabb hatásaitól is.

Új megküzdési készségeket teremt: A stresszre adott válaszreakció megváltoztatása szintén segíthet abban, hogy lépéseket tegyünk a stresszhelyzetek csökkentésére (pl. mondjál nemet gyakrabban) és szemléletünk megváltoztatására (emlékeztetve magunkat a felhasználható erőforrásokra és a saját erőnkre, annak határaira). Összességében a stressz egy proaktív irányból történő megközelítése segíthet csökkenteni a krónikus stresszt.

Kapcsolódó cikkek:

Mentális edzés - gyakorlatok a stressz leküzdésére

Hogyan fejlesztheted a rugalmasságod? - gyakorlatok a reziliencia növelésére

Mentális edzés - hogyan kezeljük a tartós stresszhelyzeteket?

Reziliencia - Hogyan maradjunk rugalmasak a nehéz időkben?

Coachként, én inkább az utóbbi, önsegítő stratégiák, az új, egészséges szokások beépítésében tudlak Téged támogatni. Ha úgy érzed, hogy ebben segítségre van szükséged, ne habozz keresni a gertrud@kiralygertrud.hu email címen vagy a honlapomon keresztül. Ha pedig már jobban benne vagy a „sűrűjében” ne habozz beszélni az orvosoddal, de akár tudok szakembert is ajánli, ha szükséged van rá.

A SZEMÉLYES FEJLŐDÉSEDBŐL NEM CSAK TE, HANEM A KÖRNYEZETED IS PROFITÁL!

Ezek is érdekelhetnek: