Vezetői felelősség és az ezzel járó nyomás - hogyan kezeld?

Vezetőként az egyik legnagyobb kihívás, hogy felelősséget vállalj olyan eredményekért is, amelyek a kontrollodon valamilyen szempontból kívül esnek.

Vezetői felelősség és az ezzel járó nyomás - hogyan kezeld?

A vezetői lét ugyanis ezzel jár. Nem Te vagy a végrehajtó, a cselekvő, mert az már a beosztottjaid, a munkatársaid feladata. A végső felelősség azonban a Tiéd.

Vezetőként felelős vagy azért, ami megtörtént, és azért is, ami nem – pedig kellett volna.

Ahhoz, hogy az ebből fakadó stressz ne nyomjon agyon, tehetsz pár dolgot – és ez nem azt jelenti, hogy mindenhol és mindig ott kell lenni, mindent magadnak csinálni, és mindenről Neked kell dönteni!

Bizonyos feltételek megteremtésével nagyban hozzájárulhatsz a sikerhez és kezelheted azt a problémát, ami a kontrollálhatatlanság kontra felelősségvállalás kontextusból fakad.

Hogyan kezeld megfelelően a felelősséget?

1. Ismerd meg önmagad – szánj rá időt és energiát, hogy minél tudatosabbá válj magaddal kapcsolatban – milyen erősségeid és milyen gyengeségeid vannak. Kérj visszajelzéseket – különböző formákban –, hogy tisztában légy a tetteid, a viselkedésed, a jelenléted másokra gyakorolt hatásával. Minél kevesebb vakfoltod van magadra, annál kevésbé leszel védekező, amikor visszajelzést kapsz.

2. Légy tudatosan jelen – figyelj a körülötted lévőkre, hangolódj rájuk, akkor és ott, ahol vagy! Ez az, ami önismeret nélkül nehezen megy, mert ha saját magaddal már tisztában vagy, akkor tudsz igazán, vagy inkább tisztán kapcsolódni másokhoz.

3. Delegálj – mert ha nem teszed, mindent Neked kell megcsinálni, vagyis te leszel a végrehajtó, túlterhelődsz, átvállalod a felelősséget és kineveled az abszolút önállótlan csapatot, akiket ráadásul még frusztrálsz is. A végeredmény pedig az lesz, hogy nem éred el a célt és nem végzed el,azt  amit Neked kell(ene) elvégezni – vezetőként.

4. Határozd meg a kereteket – azaz tisztázd mit, miért, milyen határidővel és milyen erőforrások felhasználásával vársz el tőlük, biztosítsd számukra a szükséges képzést, amennyiben az kell, hogy megbirkózzanak a rájuk bízott feladattal és elérjék a célt. Ehhez először lehet, hogy lassítani kell, hogy utána „sebességbe tudjatok állni” ...

5. Hatalmazd fel őket – ha már tudják, hogy mit és miért csinálnak, és rendelkeznek a megfelelő készségekkel is, akkor a hogyan-t már rájuk kell bízni – mert ez is a motiváció és az autonómia része, és ettől ők is úgy érzik, hogy kontrollal bírnak. afeladatuk vonatkozásában.

6. Kövesd nyomon a csapat munkáját – ez nem 5 percenkénti státuszkontrollt jelent, hanem azt, hogy megnézed az adatokat, megnézed a terveket és a megfelelő időben kérdéseket teszel fel, hogy megbizonyosodj arról, hogy minden rendben van, vagy éppen kell -e optimalizálni. Ennek strukturált kerete lehet pl. a heti státusz értekezlet, ami azt is megmutathatja, ha valahol egyéb támogatást kell nyújtani az adott feladat elvégzéséhez. Ez egy fontos vezetői felelősség, hiszen itt derül ki, hogy szükség van-e beavatkozásra vagy sem.

Ami biztos, hogy nincs egyszerű válasz arra, hogyan kell kezelni azt, hogy mindenért felelősnek kell lenni, miközben nem közvetlenül irányítasz mindent. A kulcs itt is, hogy hogyan viszonyulsz ehhez a kihíváshoz.

Ha tartasz tőle, vagyis hagyod, hogy a hatalmába kerítsen, akkor feladod. Vagy mikromenedzselsz, vagy egyszerűen nem végzed el a dolgokat mások helyett, hanem azt mondod, hogy "csináld csak" – elfogadod, hogy bízni kell a csapatban, fejleszted őket, delegálsz, felhatalmazol és után - követsz.

Kapcsolódó cikkek:

Vezetői felelősségvállalás

Húzd meg a határaidat!

Mit ér a határ, ha nincs kimondva?

A felelősség több szempontból is fontos vezetői téma, ha úgy érzed, hogy elakadtál benne, keress és kérj időpontot a gertrud@kiralygertrud.hu email címen vagy a honlapomon keresztül.

A SZEMÉLYES FEJLŐDÉSEDBŐL NEM CSAK TE, HANEM A KÖRNYEZETED IS PROFITÁL!

Ezek is érdekelhetnek: