Vezetővel, vagy inkább egy mikromenedzserrel állunk szemben?

Utóbbiak számára iszonyúan nehéz megbízni mások döntéseiben és megengedni, hogy a felügyeletük nélkül járjon el bárki.

Vezetővel, vagy inkább egy mikromenedzserrel állunk szemben?

A valódi vezető bizalommal és autonómiával is bír.

Az tudja igazán jól megfogalmazni a különbséget, akinek volt már ”lehetősége” mindkettő mellett dolgozni. Mert pontosan tudja, hogy mit jelent mikromenedzselve lenni egy olyan vezetőhöz képest, aki inspirál és még tanulni is lehet tőle. 

Természetesen senki nem szeret úgy tekinteni magára  mintha a témában érintett lenne, DE ha felmerül a gyanú – valahol ott mélyen, legbelül –, az alábbiak könnyen rávilágíthatnak a valóságra.

Könnyen belesodródhatunk a mikromendzseri szerepbe, ha:

1. Hétvégén is, és ráadásul hosszú órákat dolgozunk, amúgy pedig ritkán veszünk ki szabadságot

Ez gyakran annak a jele, hogy képtelenek, vagy egyszerűen nem hajlandók delegálni a feladatokat.  Aminek sokszor az a vezérfonala, hogy "Hamarabb megcsinálom, minthogy elmagyarázzam.". Benne van az összes alábbi pont és az is, hogy nem akarják átadni a kontrollt. Egy mikromenedzsernek állandóan jelen kell lenni, miközben egy vezető megérti, hogy szét kell választani a magán és a szakmai életét sőt, enélkül hosszú távon nem is tud megfelelően teljesíteni.

2. Mindenhez szükség van a jóváhagyásunkra

A mikromenedzsereknél semmi nem mehet ki, vagy jöhet be a jóváhagyásuk nélkül. A vezetők bíznak abban, hogy az embereik a tőlük telhető legjobbat teljesítik és fel is hatalmazzák őket a szükséges lépések megtételére.

3. Igazi megpróbáltatást jelent számunka a delegálás

Azoknak is megpróbáltatás, akiknek delegálnak., mert a mikormenedzserek sokkal több időt töltenek annak elmondásával, hogy mit és hogyan kell csinálni, mint azzal, hogy mit kell elérni. Kevés teret adnak a kreativitásnak, hiszen az kívül van a kontrolljukon. A vezetők hatékonyan delegálnak, és csak akkor adnak útmutatást, amikor szükség van rá.

4. Hajlamosak lehetünk arra, hogy azt gondoljuk, rajtunk kívül nincs olyan, aki jól csinálja a dolgokat

Mit mond egy mikromenedzser? – „Ha azt akarod, hogy valami jól legyen megcsinálva, akkor csináld Te magad!”. Ők azok, akik az első bajra utaló jelnél visszafogják a munkát, vagy újracsinálják azt is, ami már kész van. A vezetők lehetőségeket adnak arra, hogy a beosztottaik megmutassák, mit tudnak és elismerik a fáradozásaikat.

5. Minden döntésbe be kell vonni minket

A mikromenedzserek megkövetelik, hogy a döntések kizárólag rajtuk keresztül szülessenek, hogy még vissza tudják azokat fordítani. A vezetők figyelembe vesznek minden szempontot és az alapján döntenek – a többieket is erre bíztatják a csapatukban.

6. Mindenről másolatot kérünk

A mikromenedzrek másolatot kérnek minden levelezésról és minden értekezlet összefoglalójáról is. A vezetők tiszteletben tartják mások szakmai életét (is) és megbíznak az alkalmazottaikban, hogy tájékoztatják őket arról, amiről szükséges.

7. Ragaszkodunk hozzá, hogy ott üljünk minden megbeszélésen

A mikromedzserek ott akarnak lenni minden vezetői értekezleten, így a kulcsfontosságú ügyfelekkel és a beszállítókkal való megbeszéléseken is, vagyis mindenen, ami a figyelmükbe kerül. A vezetők tisztelik a munkatársaikat és meg is bíznak abban, hogy a lehető legjobban fognak eljárni.

8. Mindent csak a mi meglátásunk szerint lehet csinálni

A mikromenedzserek mindig nagyon részletesen kifejtik az egy-egy feladat megvalósításához szükséges lépéseket. Alapvetően azt követelik meg, hogy mindent pontosan úgy kell csinálni, ahogy ők is csinálnák. A vezetők tudják, hogy nem tudnak mindent ők megcsinálni és teret adnak a kollégák ötleteinek és munkastílusának.

9. Leragadunk a részletekben

A mikrormenedzsereknek ritkán van idejük olyasmire, mint a stratégia, mert túlságosan a napi szintű részletekre fókuszálnak. A vezetők tisztában vannak a részletek fontosságával, de arra koncentrálnak, hogy egy vonzó jövőképpel bíró csapatot alakítsanak ki, amellett pedig az együttműködésre és az elkötelezettség kialakítására fókuszálnak.

10. Azt gondoljuk okosabb vagyunk, mint mások

A mikromenedzserek nyíltan vagy titokban, de okosabbnak, gyorsabbnak és képzettebbnek gondolják magukat a velük dolgozóknál. A vezetők tudják, hogy nincs náluk mindenre a válasz, ezért körbeveszik magukat olyan tehetséges emberekkel, akik segíthetnek megtalálni azokat.

11. Szükségünk van a kontrollra - minden fölött

A mikormenedzserek folyton „lecsekkolnak” mindent. A vezetők tudják, hogy a szerepük nem csak a kontrollról és a hatalomról szól, hanem az inspirálásról, a felhatalmazásról (jogosítványok átadásáról) és a csapatuk támogatásáról, hogy a tagok a lehető legtöbbet hozzák ki magukból.

12. Elvárjuk, hogy az emberek állandóan lejelentkezzenek nálunk

A mikro menedzsereknek egyszerűen tudniuk kell, hogy a beosztottaik hol vannak, és mit csinálnak éppen a nap folyamán. Nyomon követik a mobiltelefonokat, a kapcsolataikat és a személyes adataikat azért, hogy bármikor elérjék őket, amikor szükségük van rájuk. Amúgy pedig ez is a kontroll része. A vezetők szakmai tiszteletet mutatnak és tudják, hogy mindenkinek szüksége van időnként egy kis pihenőre.

13. Ellenőrízzük, hogy mindenki dolgozik-e és hogyan

A mikromenedzserek folyamatosan ellenőrzik az embereket, változtatnak dolgokon, ha úgy gondolják, még akkor is, ha semmi rosszat nem találtak benne, csak valamiben más, mint az ő elképzelésük. A vezetők egy-egy folyamat kritikus pontjánál ellenőriznek, mert bíznak az emberekben, hogy azok minden tőlük telhetőt megtesznek.

14. Minket is be kell vonni minden levelezésbe

A mikrormenedzserek ragaszkodnak hozzá, hogy minden fontos levelezésbe betegyék őket másolatba, vagy titkos másolatba – és persze nincs olyan, hogy valami nem fontos. A vezetők különbséget tudnak tenni a létfontosságú információk és a napi apróságok között.

15. Értekezlet előtt - biztos, ami biztos- összehívunk még egy megbeszélést

A mikromenedzserek gyakran összehívnak plusz megbeszéléseket az értekezletek előtt csak azért, hogy biztosak lehessenek benne, mindenki felkészült és semmi váratlan nem történhet, utána pedig azért, hogy megbizonyosodjanak róla, a dolgok a tervek szerint történnek. A vezetők inkább segítenek az előkészítésben. Létrehoznak egy napirendet és egy értekezleti struktúrát, amely a leglényegesebb pontokat tartalmazza.

16. Nagy a jövés-menés körülöttünk

A mikromenedzserek olyan mérgező munkakörnyezetet teremtenek, ami gátolja a kreativitást, az önállóságot. A legtöbben csak rövid ideig tolerálják ezt a fajta „negativitást” és távoznak, amint tudnak. A vezetők megértik az elkötelezett és felhatalmazó kultúra megteremtésének fontosságát, ezért hagyják, hogy a beosztottak megmutassák, mit tudnak. Időt és energiát fordítanak az irányukba, a csapat tagjai pedig jellemzően csak az esetleges új szakmai lehetőségek esetén lépnek tovább.

17. Úgy érezzük, mindent magunk csinálunk

A mikromenedzserek jellemzően arról panaszkodnak, hogy az embereik nem vállalnak új kezdeményezéseket, vagy nem állnak elő új ötletekkel – és ez számukra azt bizonyítja, hogy ők végzik a munka oroszlán részét. A vezetők büszkék arra, hogy tudják ösztönözni az embereiket az új ötletek generálására, kipróbálására, és azt is tudják hogyan nyújtsanak támogatást a kollégák kezdeményezéseit illetően.

#Ki- és miben ismer magára?

#Probléma a munkatársak önállótlansága?

VEZESS, ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!

#400szobanavezetesrolvezetoknek

Ezek is érdekelhetnek: