Manipulációkezelés

Manipulációkezelés

Ez a 86 oldalas anyag, lépésről - lépésre megtanít egy olyan eredményes kommunikációra, ami egy pozitív értelemben vett magabiztossággal párosulva, az elég jó emberi kapcsolatokhoz szükséges.

Mit tartalmaz az anyag:

 1. Elméleti alapokat, szemléletet, stratégiákat
 2. Gyakorlati példákat, dialógusokat, trükköket
 3. Gyakorlatokat

Akár azonnal használható eszköz az önérvényesítéshez, a kritika-, az ügyfélpanaszok, és egyben a manipuláció leghatékonyabb kezeléséhez.

Mi történik azokkal, akik hagyják, hogy mások marionett bábuként irányítsák őket?

 • Mindig, mindenhol "viselkednek", mert már valahol kisgyerekkorukban beléjük ívódott, hogy mikor - hogyan illik viselkedni. Mert ha törik, ha szakad, akkor is vannak szabályok, amelyeket nem szabad felrúgni, mert akkor „baj” lesz.
 • Érkeznek hozzájuk olyan kérések, ötletek, amikre alapból nem-et mondanának mert nincs hozzá kedvük, idejük, energiájuk.... de nem megy, vagy ha igen, akkor csak különböző, nem feltétlenül igaz kifogások árán.
 • A kritikától egyből rossznak, de legalábbis negatívan minősítettnek érzik magukat. Kialakul egy szorongó érzet, függetlenül attól, hogy az állítás valós, téves vagy manipulatív lenne.
 • Van egy bizonyos nézés, ami rendszerint csenddel párosul, vagy csupán egy fagyos hang reagál arra a kérdésükre, hogy "Valami gond van?" - és a vége mindig az, hogy bűntudatuk van, még ha semmi okuk sincs rá.
 • Amikor hibázáson vagy netalán tévedésen kapják a másikat, még a végén ők kérnek elnézést, miután az "illetékes" ezt személyes támadásnak vette.

Hogyan működnek azok, akik nem hagyják, hogy mások marionett bábuként irányítsák őket?

 • Nyíltan és világosan tudnak egy kérést elutasítani, különösebb magyarázkodás nélkül. Egyszerűen megmondják a visszautasítás okát, vagy még azt sem.
 • Nem ringatják magukat abban az illúzióban, hogy mások jóindulatától függenek, vagy hogy egyszerűen képtelenek elérni azt, amit akarnak.
 • Úgy tudnak kérni, hogy közben mellőzik a különböző manipulatív, "vakító" felvezetést és csak akkor indokolják, ha szükségét látják.
 • A véleményüket nyíltan vállalják, egyenes és világosan elmondják a másik "lenyomása" nélkül.
 • A rossz hírt tárgyilagosan, hitelesen, lényegre törően és mégis empatikusan tudják közölni, és nem hárítanak közben másokra semmit.
 • Úgy tudnak visszajelzést adni, hogy nem használnak fölösleges, túlzó kifejezéseket, röviden és tömören elmondják azt, ami tetszett, ill. egyértelműen világossá teszik, hogy mi az, amiben változást szeretnének tapasztalni a jövőben. Vagyis a kritikát konstruktívan, támadó és minősítő jelleg nélkül fogalmazzák meg, az elvárásaikkal egyetemben.

Gyermekként még nem volt más választásunk, ezért kelthettek bennünk bűntudatot a szülők által a viselkedésünkre rányomott "jó" vagy "rossz" címkék. Azóta eltelt „pár” év... és ahogy mi sem kontrollálhatjuk folyamatosan egy másik felnőtt viselkedését, úgy nekünk sem kell hagyni, hogy valaki ezt tegye velünk!

Senki sem manipulálhatja az érzéseinket és a viselkedésünket anélkül, hogy ne hagynánk! Mindaddig, amíg megengedjük másoknak, hogy manipulálják a viselkedésünket, addig feláldozzuk az önbecsülésünket, sőt, felelősséget sem vállalunk túlságosan magunkért.

A manipuláció elhárítása valahol ott kezdődik, hogy a viselkedésünk megítélése a saját megítélésünkön, és a saját értékeinken alapul, nem pedig egy külső rendszer által mondott "helyes és helytelen" ítéleten, vagy más emberek által alkotott szabályokon.

A Manipulációkezelés oktató anyag célja:

Az ÖNÉRVÉNYESÍTÉS "KIMAXOLÁSA"

 • hogy ha már ismerjük az "én-üzenet" technikáját - mint az önérvényesítés klasszikus eszközét -, de a használata nem a várt eredményt hozza, akkor magabiztosabban és határozottabban használjuk.

A KRITIKA- ÉS AZ ÜGYFÉLPANASZKEZELÉS HATÉKONYSÁGÁNAK FOKOZÁSA

 • hogy vállalkozóként vagy a munkakörünkből adódóan, hatékonyan és úgy kezeljük az ügyfelektől érkező panaszokat, kritikákat, hogy a cégnek is jó legyen, de az ügyfél is "megmaradjon".

LEÁLLÍTANI A BEFOLYÁSOLHATÓSÁGOT

 • hogy időben felismerjük és megállítsuk a befolyásolást, vagy más szóval a manipulációt, ÉS érvényesítsük a saját szándékainkat is.

FEJLESZTENI A „NEM"-ET MONDÁS KÉPESSÉGÉT

 • hogy többször és többeknek tudjunk "nem"-et mondani, a számunkra sokszor időt rabló vagy nem feltétlen a feladatainkhoz tartozó kérésekre (lehetőleg bűntudat nélkül). Legyen szó ügyfélről - fontos az is, hogy ne veszítsük el -, kollégáról, főnökről -fontos, hogy ne rúgjon ki-, barátról vagy családtagról.

NYÍLT KOMMUNIKÁCIÓ FEJLESZTÉSE

 • hogy nyíltan, egyenesen és mégsem agresszíven tudjuk kommunikálni a kéréseinket, az elvárásainkat és azt is, ha valami nem tetszik, vagy éppen egy nehéz helyzet alakult ki.

Kinek szól?

 • Akik időben szeretnék felismerni és megállítani, ha manipulálva vannak.
 • Akik többször és többeknek szeretnének nem-et mondani, mint eddig sikerült.
 • Akik nyíltan, egyenesen és mégsem agresszíven szeretnék kommunikálni a kéréseiket, az elvárásaikat és azt is, ha valami nem tetszik.

Ez az anyag lépésről - lépésre megtanít egy olyan eredményes kommunikációra, ami egy pozitív értelemben vett magabiztossággal párosulva, az elég jó emberi kapcsolatokhoz szükséges.

Ár: 4.500 Ft

A "Vásárlás" gombra kattintva elfogadom az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi Szabályzatot.