Milyen eszközeid vannak vezetőként a bizalom kiépítésére?bizalomepites

A bizalom ösztönzése és fejlesztése a vezetők felelőssége. Sajnos elég nehezen mérhető, ráadásul kényes dinamikája van, és sok erőfeszítést igényel nem csak a kialakítása, hanem a fenntartása is.

A bizalom egy olyan tényező, amely fokozatosan változik a vezetők és az alkalmazottak, a munkatársak- és még az egyes osztályok között is. A kialakítása jó ideig tart, azonban akár egyetlen esemény megingathatja, vagy éppen kiiktathatja.

Sajnos a rossz tapasztalatok bizalmatlanságot szülnek mind a munkavállalók, mind a vezetők részéről. Azonban vezetőként az alkalmazottak bizalmának elnyerése kulcsfontosságú eleme annak, hogy egy vezető sikeres legyen, és sikeres szervezetet építsen.

Amire szükség van, az egy napi szintű gyakorlat és számos olyan döntés, amelyet a vezetők nap mint nap meghoznak. A vezetőknek fel kell ismerniük, hogy a jelenlétük, a viselkedésük, a döntéseik, napi szinten vagy megalapozzák, vagy megtörik a bizalmat.

„Egyszerűen fogalmazva, a bizalom megbízhatóságot jelent. A bizalom ellentéte – a bizalmatlanság – a gyanakvás. Ha bízunk az emberekben, akkor bízunk bennük – a tisztességükben és a képességeikben. Amikor bizalmatlan vagy az emberekkel szemben, akkor gyanakvó vagy velük szemben – a tisztességükkel, a terveikkel, a képességeikkel vagy a teljesítményükkel kapcsolatban.” – Stephen Covey

Hogyan építhetsz bizalmi légkört?

1. Kommunikálj és viselkedj transzparens módon

Az átláthatóság az elszámoltathatóság kimutatása. Az őszinteség, a sebezhetőség, a visszajelzés és az elvárások egyértelmű megfogalmazása mind az átláthatóság megnyilvánulásai. Átláthatóság nélkül az emberek hajlamosak „gondolatolvasásra”, és végül kitalálják a saját igazságukat valamiről. Ha például nem adsz visszajelzést, miután elkövettek egy hibát, úgy gondolják, hogy rendben van, vagy legalábbis belefér, és nagy valószínűséggel megismétlik ugyanazt a hibát. Ha elmulasztod azt mondani, hogy „szép munka”, azt hiszik, hogy nem tetszett az általuk nyújtott teljesítmény, vagy nem értékeled.

Légy transzparens, és gyakran adj építő jellegű kritikát és pozitív visszajelzést egyaránt, hogy megértsék az elvárásaidat. Úgy is a transzparenciát képviseled, ha beismered, amikor Te hibáztál, és megmutatod a sebezhetőségedet. Ezzel azt mutatod, hogy Te sem vagy tökéletes, és ez is azt közvetíti az embereknek, hogy megbízhatnak benned. Ha példát mutatsz a csapatodnak, ők is megtanulnak majd átláthatóbbak lenni Veled és egymással is.

2. Mutass tiszteletet

Tartsd tiszteletben a munkatársaid idejét, véleményét és ötleteit. Ha azt mondod, hogy a megbeszélés 9 órakor lesz, ne 9:15-kor jelenj meg. Ha azt mondod, hogy nyitott ajtó politikája van, ne „csukd be” az ajtót csak azért, mert nem értesz egyet valakinek a nézőpontjával. A tisztelet kimutatása nem jelenti azt, hogy mindenkivel egyet kell értened, de ha tiszteletben tartod az érzéseiket, az bizalmat épít, és az emberek biztonságban érzik magukat – gyakrabban megnyílnak. A tisztelet aranyszabálya: „Bánj úgy másokkal, ahogyan szeretnéd, hogy veled bánjanak – de még jobb, ha mindezt úgy teszed, ahogy az az adott személynek leginkább megfelel.”

3. Egyesítsd a csapatot

Első lépésként egyértelműen hozd az emberek tudomására, hogy nem tűröd a klikkesedést és a pletykálkodást a csapatban. A pletyka lassan, de biztosan terjed és megöli a csapat morálját. A bizalom viszont a gyógymód.

A második lépés annak támogatása, hogy egy célért dolgozzanak. Olyan projekteken tudják ezt gyakorolni, amelyet közös munkával kell teljesíteniük. Ha kudarcot vallanak, mindannyian viselik a következményeket, ha pedig sikerrel járnak, mindannyian megkapják a jutalmat. Az a csapat, amelyik együtt küzd és együtt sikeres, az a csapat összefog.

4. Mutasd meg a törődésedet

A bizalom akkor épül ki, amikor valaki látja, hogy emberként, és nem csak alkalmazottként értékeled őt. Az értékeltség érzése fontos pozíciót foglal el a munkával való elégedettség listáján. Azzal mutathatod meg az embereknek, hogy értékeled őket, ha többet tudsz róluk – mint emberekről is, rendszeresen megdicséred őket, és gyakrabban érdeklődsz felőlük. Ha a munkatársaid úgy érzik, hogy értékeled őket, akkor nem csak a bizalmukat, hanem a lojalitásukat is odaadják.

5. Alkalmazz bizalomépítő gyakorlatokat

Ezek egyrészt építik a morált, másrészt az is bizonyított, hogy ha valaki élvezi azon emberek társaságát, akikkel együtt dolgozik, boldogabb és produktívabb – és ez nem véletlen. A munkamorál növelésének és a bizalomépítésnek az egyik módja, hogy a csapatok bizalomépítésre fókuszáló gyakorlatokat végezzenek együtt. Ilyen pl. az Elismerés-kártya gyakorlat, amelyben minden csapattag egy kártyára felírt „bók-gyűjteményt” kap a munkatársaitól azzal kapcsolatban, hogy milyen pozitívummal járult hozzá a csapat teljesítményéhez – vagyis minden kollégája ír a viselkedésével, a jelenlétével, a hozzáállásával, a cselekdeteivel kapcsolatban egy-egy pozitívumot a kártyára, amit a végén megkap. Ez akár havonta ismételhető.

Az alábbi kérdőív segíthet kideríteni, hogy állsz a témában, és vajon a bizalom kultúráját építed-e:

  • Meghallgatod-e a munkatársaidat, és keresed-e az ötleteiket, javaslataikat és véleményüket?
  • Nyitott vagy-e az alkalmazottak ötleteire, és bevonod-e ezeket az ötleteket a döntéshozatali folyamatba?
  • Következetes elvárásokat fogalmazol-e meg és kommunikálsz-e a csapat és az egyéni teljesítménycélokkal kapcsolatban?
  • Megmondod-e az igazat a dolgozóknak, és betartod-e, amit ígérsz, még akkor is, ha az nehéz?
  • Mindenkivel ugyanazzal a méltósággal és tisztelettel bánsz-e, amit elvársz és szeretnél, anélkül, hogy elfogultságot, ítélkezést vagy személyes kivételezést mutatnál?
  • Saját karriercéljaid vagy személyes ügyeid akadályozzák-e a csapatod teljesítményét és az alkalmazottaid sikere iránti elkötelezettségedet?
  • Mutatsz-e törődést és gondoskodást minden egyes alkalmazott, munkacsoport és osztály iránt?
  • Jó példát mutatsz-e, és a szervezet küldetésének, jövőképének és értékeinek megfelelően viselkedsz-e?

Ezek a kérdések egyrészt iránymutatásként szolgálhatnak a napi szintű működéshez, másrészt, ha hiányosságokra bukkansz, akkor érdemes velük foglalkozni, és ebben tudlak is támogatni. Lépjünk kapcsolatba, kérj időpontot a gertrud@kiralygertrud.hu email címen vagy a honlapomon keresztül.

A SZEMÉLYES FEJLŐDÉSEDBŐL NEM CSAK TE, HANEM A KÖRNYEZETED IS PROFITÁL!

Címkék: