Az emberi kapcsolatok művészete – avagy a PCM kommunikációs varázslataPCM blogcikk

Azt nem ígérhetem, hogy nem kell érte megdolgozni, de azt igen, hogy a PCM (Process Comunication Model) alkalmazásával, pusztán a kommunikációval együttműködővé „varázsolhatsz” embereket. Izgalmasan hangzik, ugye?

Az „együttműködés” alatt nem azt értem, hogy bárki önként és dalolva, kérdés nélkül azt fogja csinálni, amit mondasz neki, hanem azt, hogy meghallja, amit mondasz, mert úgy tudod mondani, hogy meghallja, tudtok egymáshoz kapcsolódni, és valahol itt el is kezdődhet a közös munka …

A PCM által egy olyan eszköztár áll rendelkezésünkre – egy kis gyakorlással -, ami megnyitja az emberi kommunikáció és viselkedés misztériumát, lehetővé téve számunkra, hogy mélyebben megértve önmagunkat és másokat, hatékonyabban és tudatosabban tudjunk kommunikálni.

Miért tartom mindezt fontosnak?

Általában valamilyen cél érdekében működünk együtt másokkal és ezért jó, ha javítani tudjuk a teljesítményt, rövidíteni a célok elérésének idejét, felesleges erőfeszítések – vagy éppen erőfitogtatás – nélkül és inkább egymást támogatva tudunk haladni ezen az úton.

Sokszor elfeledkezünk arról, hogy az egyes csapattagok és kollégák különböző személyiségtípusokhoz tartoznak – és még ezen túl is elég színesek -, más-más kommunikációs stílusokra reagálnak jó értelemben. Itt jön képbe a PCM, ami segít azonosítani ezeket a különbségeket, és lehetőséget teremt arra, hogy jobban megértsük egymást. És nem csak a munkahelyen!

Az emberi interakciók csodálatos világa

A PCM nem csupán egy személyiségteszt vagy kommunikációs modell. Ez egy olyan útmutató, amely bevezet minket az emberi lélek és viselkedés csodálatos világába. Megtanít minket arra, hogy hogyan olvassunk másokat, hogyan kommunikáljunk velük hatékonyabban és hogyan teremtsünk erőteljes, inspiráló kapcsolatokat mind a munkahelyen, mind az élet más területein.

Képzeld el, hogy minden egyes beszélgetés egy lehetőség arra, hogy mélyebb, tartalmasabb, minőségibb kapcsolatokat építs, ami inspirációt hoz mind a te, mind a másik fél életébe. Milyen lehetőségeket tartogat ez?!

A PCM megközelítésében minden szó, mozdulat, gesztus, mimika és viselkedésminta lehetőség arra, hogy a másikat azonosítsuk, megértsük és motiváljuk, vagy éppen segítsük, hogy „feljöjjön a pincéből” – értsd kihúzd a stresszből. Nemcsak megkönnyíti a kapcsolódást másokhoz, de figyelembe veszi az adott személy személyiségtípusát, ebből fakadóan a kommunikációs stílusát, vagy éppen a preferált vezetői stílusát, de közben ösztönzést és támogatást is nyújt a személyes és szakmai fejlődésben.

Készen állsz arra, hogy felfedezd az emberi kapcsolatok eme csodálatos világát a PCM segítségével?

Ha bármilyen kérdésed van, vagy szeretnél többet megtudni a PCM-ről, a vezetőfejlesztő tréningekről, ne habozz felvenni a kapcsolatot, örömmel segítek!

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a cikket és ha tetszett, oszd meg azokkal, akiknek szerinted hasznos lehet!

Remélem, hogy hamarosan találkozunk!

Címkék: