Miért fontos a bizalom egy jól működő csapathoz?bizalomblogcikk

Röviden, mert alap, és nélküle nem működik úgy a „gépezet”, ahogy működhetne – vagy egyáltalán nem is működik. Bizalom nélkül a csapat tagjai nem tudnak élni a bennük rejlő potenciállal, vagyis nem úgy teljesítenek, ahogy tudnának.

Akár vezetői, akár beosztotti oldalról nézzük, valószínűleg mindkét oldal azt a munkahelyet, csapatot preferálná jobban, ahol az együttműködés, a motiváció és az innováció is magas szinten van – ehhez is bizalom szükséges.

A vezetők a bizalom megteremtésével tudnak olyan ideális feltételeket teremteni, amelyben a csapat minden tagja ki tudja bontakoztatni a tehetségét és a tőle telhető legjobb munkával járul hozzá a vállaltai célokhoz.

A bizalomépítés képessége alapvető vezetői készség.

Akár céget vezetsz, akár egy csapatot irányítasz, a bizalomépítő képességek elsajátítása nagy hatással lesz a teljesítményre.

Nemcsak az idő és az erőforrások pazarlását szüntetheti meg, hanem növelheti az új ötletek és a potenciális áttörések számát is.

Mi történik, amikor nincs bizalom?

Amikor nincs bizalom, akkor jellemzően konfliktusok vannak. Olyan konfliktusok, amelyek jellemzően elkerülhetők lennének, ám ehelyett borsos áruk van, már csak az elvesztegetett munkaórák miatt is.

Miért érdemes energiát fektetni a bizalom megteremtésébe?

A bizalom támogatja az egyenes kommunikációt – ellenkező esetbe marad a homályos és félreérthető „társalgás”, aminek köszönhetők a félreértések, a konfliktusok és elmarad a hatékony munkavégzés is. Nincs őszinteség, jellemzőek a játszmák.

A bizalom lehetővé teszi, hogy kérdéseket tegyünk fel – mert ha nem kérdezhetek, akkor nem tisztázom azt, ami számomra nem egyértelmű és sokkal többet hibázok, mint amúgy.

A bizalom megteremti a pszichológiai biztonságot nyújtó környezetet – vagyis az lehetek, aki vagyok; hibázhatok; ha éppen úgy alakul „nem tudhatok” valamit, ráadásul rengeteget fejlődhetek és kiteljesedhetek

A bizalom egy óriási motivációs faktor – amit a bizalom hiánya „megsemmisít; amit utána marad, az pedig egy inkább mérgező munkakörnyezet, ahol előbb utóbb krónikus stressztünetektől szenvednek. Szorongás, depresszió és kiégés lehet az út vége …

A bizalom ösztönzi az innovációt és a kreativitást – kibontakozhatnak a tehetségek. Teret ad a kísérletezésnek, az új dolgok kipróbálásának. A különböző, a megszokottól eltérő nézőpontok ilyenkor értéket képviselnek.

A bizalom nélkül nincs transzparencia – transzparencia nélkül pedig marad a homály, vagyis a nem tiszta dolgok és felelősségek, a hárítás, a manipuláció.

A bizalom vitakultúrát teremt – olyat, amiben ott van a tisztelet, tehát nem romboló és a csapat tagjai értékelik egymás véleményét, még akkor is ha nem értenek egyet. Nincs szükség hatalmi játszmákra, vagy manipulációra az önérvényesítéshez.

Összefoglalva

A bizalom úgyis leírható, hogy „biztonságban érzem magam, amikor sebezhető vagyok”.

A munkahelyen alkalmazva a bizalom teret teremt a nyílt kommunikációnak és az ötletek megosztásának a vezetők és a beosztottak között. A kreativitás csak akkor virágozhat, ha az emberek nyugodtan kifejezhetik a gondolataikat és az ötleteiket.

Bizalom nélkül a csapattagok félnek őszintén megosztani az ötleteiket, gondolataikat, véleményüket, félve a durva elutasítástól, a versengéstől vagy a szégyentől. Ahelyett, hogy a csapathoz fordulnának inspirációért vagy támogatásért, az emberek inkább magukra figyelnek, és egymással versengenek.

Ha a csoportban az alapértelmezett kommunikációs stílus az ötletek elutasítása, a nevetségessé tétel és a saját igazsághoz való ragaszkodás – az nem egészséges verseny. Ehelyett ezek inkább aláássák a bizalmat, és ellenséges, a „legerősebb győz” típusú mentalitást teremtenek.

Kapcsolódó cikkek:

Miért fontos a vezető számára, hogy tiszteljék?

Miből fakadhat a vezető szuperhatalma?

Autonóm vezető nélkül nincs autonóm szervezet

A jó hír az, hogy bárki, aki jelenleg olyan csapatot vezet, vagy olyan csapattal dolgozik együtt, amelyből hiányzik a bizalom, tehet lépéseket a bizalom helyreállítására. Ha úgy érzed, hogy ebben támogatásra van szükséged, fordulj hozzám bizalommal a gertrud@kiralygertrud.hu emailcímen, vagy a honlapomon keresztül.

A SZEMÉLYES FEJLŐDÉSEDBŐL NEM CSAK TE, HANEM A KÖRNYEZETED IS PROFITÁL!

Címkék: