Hogyan mutassunk példát vezetőként?peldamutatas

Kevés dühítőbb dolog van egy képmutató vezetőnél. Mindannyian ismerjük azt a főnököt, aki vizet prédikál és bort iszik, vagyis elvár bizonyos dolgokat a munkatársaitól, de ezek rá nem vonatkoznak, ráadásul, adott esetben, még a felelősség alól is kibújik.

Ha mást mondasz, és mást teszel, a csapatban joggal merül fel a kérdés: „Ha ő nem teszi meg, akkor én miért tenném meg?”.

Ez a képmutatás neheztelést, gyanakvást, bizalmatlanságot és kétségeket szül. Ahhoz pedig, hogy igazán hatékony vezető légy, példát kell mutatni.

A vezetés csak akkor sikeres, ha meg tudod mutatni másoknak, hogyan lehet nagyobbá válni és a nagyságra törekedni. A csapatnak, ha Rád néz, azt kell gondolnia: „Ha ő meg tudja csinálni, akkor én is meg tudom csinálni”. 

Az igazi vezetők nem a hátsó sorból kényszerítik a cél irányába a csapatukat – hiszen az inkább diktatúra – hanem ők maguk állnak az élre, miközben mindenből kiveszik a részüket.

Mit tehetsz azért, hogy példaként szolgálj?

1. Piszkold be a kezed!

Amikor hátradőlsz és úgy diktálod másoknak, hogy mit csináljanak, anélkül, hogy hajlandó lennél magad is megtenni, akkor megalapozod, hogy ne nézzenek fel Rád. Tény, hogy senki sem szereti a piszkos munkát elvégezni, de ha a vezető hajlandó könyékig belemerülni valamibe, ami könnyen lehet, hogy „nem is az ő dolga”, akkor egyetlen más ember sem fog tudni panaszkodni erre.

2. Vállald a felelősséget!

A világ legjobb vezetői stratégiai szempontból is átadják és átengedik az elismerést, továbbá vállalják a felelősséget. Amikor a csapatodat hibáztatod egy kudarcért, védekezővé és óvatossá teszed őket, és szabotálod az esetlegesen már felépített bizalmat is. A példamutató vezetők vállalják a személyes felelősséget a cégük/csapatuk kudarcaiért, és átadják az elismerést, amikor az megtörténik, hogy bizalmat építsenek, megfékezzék a szorongást a csapatban, alázatot mutassanak, valamint kegyességet gyakoroljanak.

3. Hallgassd meg a csapattagokat!

A csapatod a legértékesebb eszközöd, és óriási hiba figyelmen kívül hagyni a zsenialitásukat. Példaként mutasd meg a csapatodnak, hogy milyen az, ha törődsz velük: kérdezz tőlük, próbáld megérteni őket, és bátorítsd a nyitott ajtók politikáját. Sokkal többet fogsz kapni, mint amennyit adsz, és ezzel az egészséges párbeszédre is példát mutatsz.

4. Ismerd el a kudarcot!

Ha a vezető modellje azt sugallja, hogy a ”kudarc nem opció”, akkor lehet, hogy nem csupán több kudarcra, hanem csalódottságra és a félelem kultúrájára is felkészülhetsz. A kudarc az újítás, az innováció és a kockázatvállalás létfontosságú folyamatának része. Ha igazán rendkívüli csapatot szeretnél, akár még meg is ünnepelheted a kudarcot, sőt, bátoríthatsz rá egy ellenőrzött, kísérleti környezetben.

5. Hozz létre megoldásokat – a kudarcokból!

Ne rágódj azon, hogy mi ment rosszul, nézz szembe vele. Ha megbünteted a csapatot, vagy a kudarcok miatt zaklatod őket, az csak távol tart az innovációtól. A kudarcot követő visszatekintő üléseken nézzetek rá alaposan arra, hogy mi történt, így a kudarcból megoldások születhetnek, amiből mások is inspirálódhatnak.

6. Vigyázz magadra!

Minden az egészséggel kezdődik. A szervezetek túl gyakran várják el a dolgozóiktól, hogy túlhajszolják magukat, és teljes mértékben egy projektnek, vagy a cégnek szenteljék magukat. Az egyensúly azonban kulcsfontosságú: mutass példát a szünetek beiktatására, a testmozgásra, a helyes táplálkozásra és arra is, hogy „időnként lemész a térképről”. Ösztönözd a csapatot arra, hogy mentálisan és fizikailag is kiegyensúlyozott életet éljenek, és ezzel többszörösen támogatod céged sikerét.

7. Légy őszinte!

Az őszinteség az egyik legjobb politika. A hazugság – és még az információk visszatartása is – mindent és mindenkit befolyásol: a kapcsolatokat, a döntéshozatalt, a kommunikációt és még sok mást. A csapattagok elkezdik megkérdőjelezni önmagukat és a szervezetet … Bár az őszinteség időnként nehéz, az őszinteséged vezetőként létfontosságú a szervezet egészségének megőrzéséhez.

8. Légy következetes és tarsd be a szabályokat!

Ennek magától értetődőnek kellene lennie, de a „tedd, ahogy mondom, ne úgy, ahogy teszem” borzalmas vezetői mottó. Ne „ferdítsd el „a szabályokat, mert Te vagy a vezető. A tisztességtelenség és a képmutatás azonnal semmissé tesz minden tekintélyt, amit közvetíteni próbálsz. Ha Te nem vagy hajlandó betartani a szabályokat, miért tenné ezt más? Állíts fel szabályokat, és tartsd is be őket!

+1 Állítsd fel a kiválóság szintjét!

Ha nem akarsz középszerű csapatot, Te se légy középszerű. Bármit teszel, azt figyelni és utánozni fogják, ezért kezdd azzal, hogy magadtól is megköveteled a kiválóságot. A csapatod észre fogja venni, és mindent megtesz, hogy lépést tartson Veled.

A példamutatás a leggyorsabb módja a csapat „nevelésének”. Ha magas mércét állítasz magadnak, a csapat is igyekezni fogja elnyerni az elismerésedet azzal, hogy ugyanezt teszi.

Akkor fognak megfelelni a kiválóságnak, a tisztességnek és a tisztelettel kapcsolatos elvárásnak, ha Te ugyanezt megadod nekik.

 Amikor pedig a csapatod kiválóságokból áll, a siker sem marad el – ez pedig megéri, ugye?

Bízom benne, hogy a fentiek segítenek példaképpé válni, ám ha úgy érzed, hogy a változtatáshoz további támogatásra van szükséged, fordulj hozzám bizalommal. Foglalj hozzám időpontot egyéni konzultációra a honlapomon!

A SZEMÉLYES FEJLŐDÉSEDBŐL NEM CSAK TE, HANEM A KÖRNYEZETED IS PROFITÁL!

Címkék: